Ekonomi

Rusya'dan ayçiçek kabuğu ithal edilmeye başlandı

Kabuğun tonu 670 liradan alınıyor

21 Haziran 2020 08:04

Hükûmet, hayvan yemi olarak kullanılan samanın ardından ayçiçeği kabuğunu da ithal etmeye başladı. Bir zamanlar kalorifer yakıtı olarak şimdi ise hayvan yemlerine katkı olarak kullanılan kabuk, Rusya’dan tonu 670 liradan ithal ediliyor.

Cumhuriyet'ten Mustafa Çakır'ın haberine göre, CHP Tekirdağ Milletvekili İlhami Özcan Aygun, nisan ayında ayçiçek yağı konusunda gümrük vergilerinin düşürüldüğünü hatırlatarak ham ayçiçeği yağında yüzde 36 olan gümrük vergisi oranının 1 Şubat-30 Haziran tarihleri arasında yüzde 30, Kosova için ise yüzde 0 olarak belirlendiğini hatırlattı. 

Salgın sürecinde ayçiçeği ithalatının yapıldığını söyleyen Aygun, "Saman ithalatından sonra şimdi pelet ayçiçeği kabuğu ithalatını da AKP iktidarında gördük. Rusya’dan ithal edilen ve tonu 670 liradan satışa sunulan ayçiçeği kabuğunun hayvanlarımıza yem olarak kullanılması, geldiğimiz acizliği ortaya koymaktadır. Geçmişte kalorifer yakıtı olarak kullanılan pelet ayçiçeği kabuklarının şimdi ise hayvanlar için yem olarak kullanılması, ülke tarımının geldiği noktayı ortaya koymaktadır.” ifadesini kullandı.