Dünya

Rusya'da Ukrayna'ya 50 dolar bağış yapmanın cezası 12 yıl hapis

15 Ağustos 2024 14:52

T24 Dış Haberler

ABD ve Rusya çifte vatandaşı olan Ksenia Khvana, işgal altındaki Ukrayna'ya destek veren ABD merkezli bir yardım kuruluşuna bağış yaptığı gerekçesiyle Rusya'da hapis cezasına çarptırıldı.   

Perşembe günü Rus mahkemesi,  Khavana'yı Ukrayna için para toplayarak "vatana ihanet ettiği" gerekçesiyle 12 yıl hapis cezasına çarptırdı. 

İnsan hakları grubu Birinci Departman, suçlamaların Ukrayna’ya yardım eden ABD’li bir hayır kurumuna yapılan 50 dolarlık bağıştan kaynaklandığını söyledi.

Rus yetkililerinin doğum adı olan Karelina ile kayıtlara geçirdiği Khavana, şubat ayında Rusya'nın Ekaterinburg kentinde tutuklanmıştı. Alınan bilgiye göre geçen hafta yapılan kapalı duruşmada, kendisine yöneltilen suçlamaları kabul etti.

Khavana’nın bir ABD'liyle evlenip vatandaşlığa hak kazandığı ve Los Angeles’a taşındığı bildirildi. ABD'de yaşamaya başlayan Khavana, Rusya’ya ailesini ziyaret etmek için dönmüştü.

Rusya Federal Güvenlik Servisi,  “Ukraynalı örgütlerden birinin çıkarları doğrultusunda, proaktif bir şekilde para topladığını ve bu paranın sonrasında Ukraynalı askeri güçlere medikal destek, ekipman, silah ve mühimmat satın almak için kullanıldığını” söyledi.

Şubat 2022’de Ukrayna’ya asker göndermesinden bu yana Rusya, muhaliflere karşı sert önlemler aldı ve Ukrayna’daki operasyonlara yönelik eleştirileri ve "Rus ordusunun itibarını zedeleyen açıklamaları" suç sayan yasalar çıkardı. Bu yasalar Rusya'da sıkça muhalifleri hedef almak için kullandı. 

Soğuk savaş bittiğinden bu yana Rusya-Batı arası en önemli tutuklu değişimi bu ay yapıldı. Rusya, Ankara'da yapılan takasta Wall Street Gazetesi muhabiri Evan Gershkovich’i , casusluk suçlamasıyla hapsedilen Amerikalı kurumsal güvenlik yöneticisi Paul Whelan’ı ve ABD-Rusya çifte vatandaşı Alsu Kurmasheva’yı serbest bıraktı.

Rusya ayrıca Ukrayna operasyonunu eleştiren bazı muhalif isimleri de serbest bıraktı.