Dünya

Rusya'da Navalni'nin annesine yardım eden avukata da gözaltı

28 Şubat 2024 08:44

T24 Dış Haberler

Rusya'da geçen haftalarda hayatını kaybeden muhalif lider Aleksey Navalni'nin annesine yetkililerden muhalif liderin cesedini teslim alması için yardımcı olan avukat kısa süreliğine gözaltına alındı.

Avukat Vasili Dubkov, Navalni'nin ölümünden sonra cesedi teslim almak için Yamal-Nenets'in başkenti Salekhard'a Lyudmila Navalnaya ile seyahat etmişti. Navalnaya ve avukatların yürüttüğü lobicilik sürecinin ardından 16 Şubat'ta ölen Navalni'nin cesedi 24 Şubat'ta aileye teslim edildi.

Novaya Gazeta Avrupa'nın ismi paylaşılmayan kaynaklardan aktardığına göre Dubkov, salı günü 'kamu düzenini bozma' suçlamasıyla gözaltına alındı.

Sota'nın haberine göre avukat, Sıçerbinkski bölgesi polis merkezine götürüldü.

Dubkov, daha sonra Vyortska'ya yaptığı açıklamada serbest bırakıldığını bildirdi. Avukat, neden tutuklandığını söylemezken, avukat olarak işini yapmasının engellendiğini düşündüğünü belirtti. 

Navalni'nin üç avukatı, 2023'ün Ekim ayında Rus muhalif liderin grupları 'radikal' ilan edildikten sonra tutuklanmıştı. Navalni'nin iki avukatı da bu tutuklamalar üzerine Rusya'yı terk etti. 

Navalni'nin ekibi halka açık bir cenaze yapmak istediklerini, ancak ev sahipliği yapacak bir yer bulamadıklarını söyledi.