Dünya

Rusya'da iktidar partisi, Ukrayna'da işgal edilen toprakların ilhakı için 4 Kasım'da referandum yapılmasını teklif etti

08 Eylül 2022 09:09

T24 Dış Haberler

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in iktidar partisi Birleşik Rusya, Rus ordusunun Ukrayna'da işgal ettiği toprakların ilhak edilmesi için 4 Kasım'da referandum yapılmasını tavsiye etti.

Parti genel sekreteri Andrey Turçak, oylamanın Rusya Birlik Günü olan 4 Kasım'da yapılmasının ''doğru ve sembolik'' olacağını iddia etti. 

Turçak, ''Oylamadan sonra Donetsk, Luhansk ve birçok Rus şehri resmi evinde dönecek. Resmi sınırların böldüğü Rus dünyası tekrar bir olacak'' dedi. 

Rus TASS ajansına konuşan işgal altındaki Ukrayna şehri Herson'dan Rusya yanlısı bir yetkili, ''Referandumun şimdi yapılmasına hazır olsak bile biz bu belirtilen tarihe hazırlanacağız'' dedi. 

Rusya, 24 Şubat'ta Ukrayna'da tekrar işgale başlamadan önce Donetsk ve Luhansk'taki ayrılıkçı yapıları bağımsız devletler olarak tanımıştı. 

Rus kuvvetleri işgal ettikleri Herson'da Moskova yanlısı bir "askeri-sivil" yönetim kurdu. Herson'da artık Ukrayna para birimi yerine Rus rublesi, Rus medyası ve Rus internet servisleri kullanılıyor.