Dünya

Rusya, Batı yaptırımlarını gerekçe göstererek Yeni START anlaşmasının denetiminden çekildi

09 Ağustos 2022 11:11

T24 Dış Haberler

Washington-Moskova hattında gerilim Soğuk Savaş sonrası dönemin en yüksek seviyesindeyken Rusya, Yeni Stratejik Silahların Azaltılması Anlaşması (Yeni START) kapsamında yapılacak denetimlerden geçici olarak çekildiğini bildirdi. 

Rusya Dışişleri Bakanlığı, anlaşma kapsamında denetime tabi tüm unsurların denetimlerden "geçici" olarak muaf tutulacağını belirtti.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, "Washington, mevcut gerçeklikleri göz önünde bulundurmadan üstü kapalı olarak bu denetimleri ısrarla tekrar başlatmak istediği için böyle bir adım atmak zorunda kaldık" denildi.

Moskova ayrıca Ukrayna'nın işgali nedeniyle uygulanan Batı yaptırımları sonucunda vize kısıtlamaları ve hava sahası kapatmaları yürürlüğe sokulduğu için Rusların ABD'deki denetimlere katılmasının zor olacağını belirtti. Açıklamada "Washington kendine tek taraflı bir avantaj yaratmak istiyor ve Rusya'nın ABD topraklarında denetim yapma hakkını elinden almak istiyor" ifadeleri kullanıldı.

Rusya, denetimlerden çekilme kararına bir başka gerekçe olarak da ABD'de artan Koronavirüs vakalarını gösterdi.

Yeni START, Soğuk Savaş döneminin iki kutbu arasında yürürlükte kalan son silah sınırlandırma anlaşması. İmzalar, iki tarafın da konuşlandırabileceği nükleer başlık sayısını bin 550 ile sınırlandırıyor.