Gündem

ABD ve Rusya açıkladı: Soğuk Savaş sürecinin sonunu başlatan INF anlaşması resmen sona erdi

Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler Anlaşması, 1987'de imzalanmıştı

02 Ağustos 2019 13:42

Rusya, ABD ile imzaladıkları Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler Anlaşması'nın (INF) resmi olarak sona erdiğini açıkladı. Rusya'dan gelen açıklamanın ardından ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo da anlaşmanın resmi olarak sonlandığını duyurdu. 

Sputnik Türkiye'nin aktardığına göre, Rusya Dışişleri Bakanlığı, "Sovyetler Birliği ve ABD tarafından imzalanmış olup tarafların orta ve kısa menzilli füzelerinin imha edilmesini içeren anlaşma, ABD tarafının girişimi ile 2 Ağustos 2019 itibarıyla geçerliliğini kaybetmiştir" ifadelerini içeren bir yazılı açıklama yayımladı. Açıklamada söz konusu anlaşmanın 8 Aralık 1987’de Washington’da imzalandığı hatırlatması da yapıldı.

"Tek sorumlu Rusya"

Rusya'nın açıklamasının hemen ardından ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo da anlaşmanın resmi olarak sonlandığını açıkladı. Bangkok'da konuşan Pompeo, anlaşmanın ABD tarafının girişimiyle sonlandığını söyleyen Rusya Dışişleri'ne yanıt olarak "Anlaşmanın sonlanmasında tek sorumlu Rusya'dır" dedi. 

Ne olmuştu?

ABD Silah Kontrolü ve Uluslararası Güvenlik Müsteşarı Andrea Thompson, 2 Şubat 2019 tarihi itibariyle INF'den çekileceklerini duyurmuştu. 4 Mart'ta ise Putin'in, ABD'nin tek taraflı olarak çekildiği INF'nin Moskova tarafından askıya alınmasını öngören kararnameyi imzaladığı açıklanmıştı. 2 Şubat'ta Putin, ABD'nin INF'den çekilme kararına yanıt olarak Moskova'nın da anlaşmayı askıya alacağını açıklamış ve Savunma Bakanı Sergey Şoygu'ya yasaklı füzeler geliştirme çalışmalarına hemen başlama talimatı vermişti.

Her iki tarafın da konuşlu durumdaki nükleer savaş başlıklarının sayısını Soğuk Savaş dönemindekinin aşağısında tutmalarını öngören New Start anlaşmasının geçerlilik süresi de 2021’de dolacak.