Dünya

Rusya yanlısı yetkililer, Ukrayna'da işgal edilen topraklarda yapılan 'ilhak' referandumlarında zafer ilan etti

Zaporojye Bölge Merkezi Seçim Komiyonu Başkanı Galina Danilçenko

28 Eylül 2022 07:23

T24 Dış Haberler

Ukrayna'da işgal edilen bölgelerde görev yapan Rusya yanlısı yetkililer; Donetsk, Luhansk, Herson ve Zaporojye'de Rusya tarafından ilhak edilmek için yapılan referandumlarda zafer ilan etti. Batı, seçimlerin ve sonuçlarının sahte olduğunu savundu.

Zaporojye'deki 'yerel seçim konseyi'ne göre seçmenlerin yüzde 93.11'i Rusya'nın yaşadıkları bölgeyi yasa dışı şekilde ilhak etmesi yönünde oy kullandı. 

Herson'da da yetkililer bu oranın 87.05 olduğunu açıkladı.

Rus basınında yer alan sonuçlara göre Luhansk'ın yüzde 98.42'si, Donetsk'in yüzde 99.23'ü bölgelerinin Moskova'ya bağlanması yönünde kullandı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 24 Şubat'ta Ukrayna'nın işgali başlamadan önce ayrılıkçı Donetsk ve Luhansk halk cumhuriyetlerinin 'bağımsızlığını' tanımıştı. İki bölgedeki seçimler de bu ayrılıkçı yapıların kontrol ettiği topraklarda yapıldı.

Yetkililer, bunların henüz resmi sonuçlar olmadığını belirtti.

Donetsk'in Kremlin destekli ayrılıkçı lideri Denis Puşilin, ''Uzun zamandır hepimiz bunu istiyorduk'' dedi. Sonuçları ''Çok önemli'' diye nitelendiren Puşilin, ''Anavatanımız büyük Rusya ile birleşiyoruz'' diye konuştu.

Referandum sonuçlarının ardından Rusya parlamentosunun iki kanadı da ilhak kararları için oylama yapacak ve karar daha sonra imza için Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in masasına gönderilecek. 

Batı, referandum sonuçlarını tanımasa da Rusya'nın bu bölgeleri ilhak etmesi durumunda Donetsk, Luhansk, Herson ve Zaporojye'ye yapılan saldırıları Rus toprağına yapmış sayması bekleniyor. 

Referandumlar, 2014'te Rusya Kırım'ı ilhak etmeden önce yapılan uygulamayı hatırlatıyor. Birçok Batılı yetkili, o dönem de referandum sonuçlarının sahte olduğunu savunmuş; Rusya yasa dışı biçimde Kırım'ı kendisine bağlamıştı. 

Referandumun gerçekleştiği bölgeler Ukrayna topraklarının yaklaşık yüzde 15’ini oluşturuyor.

BM: Referandumlar yasa dışı

Birleşmiş Milletler (BM) Siyasi ve Barış İnşası İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Rosemary Dicarlo, Ukrayna’da Rus güçlerinin işgal ettiği dört bölgede yapılan Rusya’ya katılım referandumunun, uluslararası hukuka göre 'halk iradesinin gerçek bir ifadesi' veya 'yasal' olmadığını belirtti.

Dicarlo, BM Güvenlik Konseyinde yaptığı açıklamada, "Halkın iradesini temsil ettiğini iddia ederken başka bir devletin topraklarının bir devlet tarafından zorla alınmaya çalışılmasına meşruiyet kazandırmayı amaçlayan tek taraflı eylemler, uluslararası hukuka göre yasal olarak kabul edilemez" değerlendirmesinde bulundu.

Zelenski: Rusya tamamen tecrit edilmeli

Öte yandan Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski de BM Güvenlik Konseyine yaptığı açıklamada, Rusya'nın referandumunun, 'toprakları çalma ve uluslararası hukuk normlarını silme girişimi' olduğunu belirterek, Rusya'nın tamamen tecrit edilmesi çağrısında bulundu.

Zelenski, "Ukrayna'nın işgal altındaki topraklarındaki erkek nüfusun, kendi yurtlarına karşı savaşmaları için Rus ordusunda silah altına alınmaya zorlamak oldukça küçümseyen bir teşebbüs" ifadelerini kullandı.

Rusya'nın tüm uluslararası teşkilatlardan çıkarılmasını isteyen Zelenski, Rusya'nın işgal altındaki Ukrayna topraklarını 'sahte referandumda' ilhak etmesi durumunda bunun, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile konuşulacak bir şey olmadığı anlamına geleceğini belirtti.

Zelenski, 'soykırımsal politika' yürüten Rusya'nın, nükleer felaketi, dünyanın bir adım ötesine getirdiğini söyledi.