Gündem

Rus turistlerin Finlandiya'ya gelmesi tepki topluyor: Parlamentoda vize yasağı önerildi, Kremlin tepki gösterdi

30 Temmuz 2022 19:40

Ukrayna-Rusya savaşı devam ederken Finlandiyalılar, Rusların ülkelerine turist olarak gelmesinden şikayetçi. Fransız haber ajansı AFP'ye konuşan Finlandiya vatandaşı Kirsi Iljin, "Rusların özgürce Finlandiya'ya seyahat edebilmesi doğru değil. Yaptırımları anlamsız kılıyor. Kısıtlamalar getirilmeli" dedi.

Rusya, Covid-19 nedeniyle getirilen seyahat yasaklarını 15 Temmuz'da kaldırdığından beri Finlandiya'ya giden turist sayısında artış yaşandı. İskandinav ülkesi de pandemiye karşı tedbir olarak uyguladığı seyahat yasaklarını haziranda kaldırmıştı.

"Son birkaç haftadır tüm biletler satılıyor" 

Yerel medya kuruluşlarının paylaştığı bilgilere göre Finlandiya, bu ay 10 bin Rus turiste vize verirken, ülkeye giriş yapan Rusların sayısıysa 185 bin oldu.

Rusya'nın ikinci büyük şehri St. Petersburg'daki otobüs firmaları da talebin yüksek olduğunu belirtti. Balt Car adlı ulaşım şirketinden Sergey Ivanov, "İki günde bir yolculuk düzenliyoruz ve son birkaç haftadır tüm biletler satılıyor" dedi.

Muhafazakar partinin önerisine iktidardan destek

Independent Türkçe'de yer alan habere göre, muhalefetteki Ulusal Koalisyon Partisi'nden parlamenter Jukka Kopra, bu hafta Ruslara turist vizesi verme işlemlerinin durdurulmasını talep etti. Kopra, "Bu durum dayanılmaz bir şey. Ukrayna'da siviller, çocuklar ve kadınlar öldürülürken Ruslar, Avrupa Birliği'nde tatil yapıyor" dedi.

Muhafazakar partinin önerisine iktidar kanadından da destek geldi. Finlandiya Sosyal Demokrat Partisi'nden Aki Linden, "Kısıtlamaların artırılması gerektiğini düşünüyorum. Bu meseleyle şu anda Dışişleri Bakanlığı ilgileniyor" ifadelerini kullandı.

Schengen ülkeleri Ruslara vize vermeyi durmuştu

Bakanlıktan yapılan duyurudaysa tüm seçeneklerin gözden geçirildiği belirtildi. Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov, salı günkü açıklamasında Finlandiya'nın böyle bir adım atması durumunda "çok olumsuz bir tepkiyle karşılaşacağını" söylemişti. Rusya'ya sınırı olan Polonya, Litvanya, Letonya ve Estonya gibi Schengen ülkeleri, savaş nedeniyle Ruslara vize vermeyi durmuştu.