Dünya

Rus savaş gemileri beş günlük tatbikatın ardından Küba'dan ayrıldı

Küba Dışişleri Bakanlığı da gemilerin hiçbirinde nükleer silah bulunmadığını ve ziyaretin bölge için bir tehdit oluşturmadığını söyledi

18 Haziran 2024 14:11

T24 Dış Haberler

Rus savaş gemilerinden oluşan bir filo, planlı bir askerî tatbikat için Küba'ya yaptığı beş günlük ziyaretin ardından Havana Limanı'ndan ayrıldı. Nükleer güçle çalışan bir denizaltı ve bir fırkateynden oluşan gemiler, ABD'nin Florida eyaletinden yaklaşık 145 kilometre uzaklıktaki Havana Körfezi'nde demirlemişti. 

ABD, ziyareti bir tehdit olarak görmediğini söyledi ancak gemileri yakından izlediğini de ekledi. Filonun gelişinin ardından ABD, perşembe günü Küba'daki Guantanamo Körfezi Deniz Üssü'ne USS Helena adlı bir denizaltıyı demirledi.

Küba Devlet Başkanı Miguel Diaz-Canel, cumartesi günü filonun bir parçası olan fırkateyni ziyaret etti ve denizcilerle görüştü. Küba Dışişleri Bakanlığı da gemilerin hiçbirinde nükleer silah bulunmadığını ve ziyaretin bölge için bir tehdit oluşturmadığını söyledi.

Ancak Rusya Savunma Bakanlığı, Admiral Gorshkov fırkateyninin ve Kazan denizaltısının hipersonik füzeler Zircon da dahil olmak üzere gelişmiş silahlar taşıdığını söyledi. Daha önce de Atlantik'te füze tatbikatı yapmışlardı.

Bu ziyaret Küba'daki komünist hükümete ve sosyalist müttefiki Venezuela'ya verilen desteğin önemli bir sembolü olarak nitelendirildi. Savaş gemileri Havana'daki görevlerini tamamladıktan sonra Venezuela'ya da gidebilir. 

Rusya geçmişte de Küba'ya savaş gemileri göndermişti ve iki ülke uzun süredir müttefik; ancak bu özel tatbikatın zamanlaması dikkat çekici oldu. 

Rusya'nın 2022'de Ukrayna'yı geniş çaplı işgali nedeniyle artan gerilimin ortasında gerçekleşen bu tatbikat bazı kesimler tarafından Moskova'nın sabotajları olarak yorumlanıyor.