Dünya

Rus ordusunun komutasındaki değişiklik, Moskova'nın Ukrayna konusundaki rahatsızlığına mı işaret ediyor?

30 Haziran 2022 08:21

T24 Dış Haberler

Rusya Savunma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamalar ve paylaşılan görüntüler, Ukrayna'da hedeflenen ilerlemenin kaydedilememesinin ardından son haftalarda Rus ordusunun komuta yapısında değişikliklere gidildiğine işaret ediyor.

Moscow Times'ın aktardığına göre Rusya Savunma Bakan Yardımcısı Gennadi Zidko'nun bu hafta sonu Savunma Bakanı Sergey Şoygu'yla Ukrayna'nın doğusunu ziyaret etmesi; Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin başına Zidko'nun getirildiğinin konuşulmasına sebep oldu.

Rusya'nın işgalinin komutanı olan General Aleksandır Dvornikov, haftalardır görülmedi. 

Twitter paylaşımında bulunan savunma analisti Rob Lee, ''Bu görüntüler Zidko'nun Ukrayna'daki Rus güçlerinin komutanı yapıldığını doğrular nitelikte'' yazdı.

Moscow Times, Rusya'nın komuta yapısında değişikliğin, üstün cephanelik ve ekipmanlarına rağmen Ukrayna'da istenilen ilerlemenin kaydedilememesinden Moskova'nın duyduğu rahatsızlığa işaret ediyor olabileceği değerlendirmesinde bulundu.

Rusya, saldırılarını Ukrayna'nın doğusuna odaklandırdıktan sonra Popasna kasabasını ve stratejik önemdeki Severodonetsk şehrini ele geçirse de yine hedeflerine ulaşması isteneneden uzun zaman alıyor. 

ABD merkezli düşünce kuruluşu Study of War, ''Eğer Rusya ordusunda gerçekten büyük değişiklikler yapıldıysa bu kazanmanın eşiğinde olan bir ordunun yapacağı şeylere benzemiyor'' değerlendirmesinde bulundu.