Dünya

Rus deniz filosu, Küba'yı ziyaret etti; ABD Donanması bölgeye savaş gemileri ve uçak gönderdi

NORTHCOM'un açıklamasında, "Standart prosedürlere uygun olarak, uluslararası sularda Atlantik Okyanusu'ndan geçen Rus gemilerini aktif olarak izliyoruz" denildi

13 Haziran 2024 08:14

Washington ile Moskova arasında Ukrayna savaşı yüzünden tansiyon yükselirken Rus deniz filosu, Florida'nın yakınlarına geldi. ABD Donanması, Küba'yı ziyaret eden filonun güney kıyılara yaklaşması sebebiyle bölgeye savaş gemileri ve uçak gönderdi.

ABD Kuzey Kuvvetleri Komutanlığı'ndan (NORTHCOM) Miami Herald gazetesine yapılan açıklamada, Rus filosunu izlemek için bölgede 3 muhrip ve 1 denizaltı keşif uçağının konuşlandırıldığı bildirildi.

Açıklamada, ABD'nin, Rus filosunun bölgede bulunması ve faaliyetlerinden endişe duymadığı ancak yine de güney Florida sahillerine yaklaşık 50 kilometre yaklaşması nedeniyle takip için ABD savaş gemilerinin konuşlanmasına izin verildiği kaydedildi.

NORTHCOM'un açıklamasında, "Standart prosedürlere uygun olarak, uluslararası sularda Atlantik Okyanusu'ndan geçen Rus gemilerini aktif olarak izliyoruz" denildi.

Açıklamada "Rusya'nın bölgede konuşlandırılması ABD için doğrudan bir tehdit veya endişe oluşturmayan rutin deniz faaliyetlerinin bir parçasıdır" ifadesine yer verildi.

Ancak söz konusu ziyaret, ABD ile Rusya arasında Ukrayna savaşı yüzünden gerilimin tırmandığı bir dönemde gerçekleşti.

ABD basınında ziyaretin “Rusların uzun yıllardır müttefiki olan Küba'ya karşı uzun yıllardır gösterdiği en büyük güç gösterisi” yorumu yapıldı.

Küba Dışişleri Bakanlığı'ndan 6 Haziran’da yapılan açıklamada, Rusya'dan 3 gemi ile 1 nükleer denizaltının başkent Havana'daki limanı ziyaret edeceği bildirilmişti.

Küba ile Rusya Federasyonu arasındaki tarihi dostluğa işaret edilen açıklamada, "Gemilerin hiçbiri nükleer silah taşıyıcısı değil, dolayısıyla ülkemizde durmaları bölge için tehdit oluşturmuyor. Dostuk ve işbirliği içinde olduğumuz ülkelerin bu tarz ziyaretleri tarihi uygulamadır." denilmişti.