Dünya

Azerbaycan'ın operasyonunun ardından Karabağ Ermenileri ateşkesi kabul etti

Azerbaycan Savunma Bakanlığı da ateşkes anlaşmasına varıldığını doğruladı

20 Eylül 2023 22:00

T24 Dış Haberler

Azerbaycan'ın başlattığı askeri operasyonun ardından Dağlık Karabağ'daki ayrılıkçı Ermeni kuvvetleri, bölgedeki Rusya Barış Gücü tarafından teklif edilen ateşkesi kabul etti.

Ermeni kuvvetler, savunma hatlarının Azerbaycan askerleri tarafından delindiğini; bazı önemli tepelerin ve yolların kontrolünün Azerbaycan ordusu tarafından sağlandığını ifade etti. 

Uluslararası hukuka göre Azerbaycan toprakları üzerinde bulunan ve tanınırlığı olmayan "Dağlık Karabağ Cumhuriyeti", mevcut şartlarda saat 13.00 itibariyle başlayacak şekilde "ateşkesi kabul etmekten başka çareleri olmadığını" ifade etti. Ermeni yetkililer, kabul edilen ateşkes teklifini bölgedeki Rus Barış Gücü'nün yaptığını bildirdi. 

Tarafların, Rus Barış Gücü aracılığında saat 13.00 itibariyle ateşkesi başlatmayı kabul ettikleri duyuruldu.

Azerbaycan Savunma Bakanlığı da ateşkes anlaşmasına varıldığını doğruladı. 

Bakü'den yapılan açıklamada Karabağ'daki Ermeni güçlerin "silahlarını bırakmayı, çatışma mevziilerini ve askeri üslerini terk etmeyi ve tamamen silahsızlanmayı kabul ettiği" ifade edildi. 

Interfax, Ermeni kuvvetlerin sahada Azerbaycan ordusu karşısında kayıplar yaşadıktan sonra ateşkesi kabul etme kararı verdiğini ifade etti.

Azerbaycan, Karabağ'daki Ermeni silahlı güçlerin silah bırakması ve silahsızlandırılması durumunda askeri operasyonun sona ereceğini bildirmişti. 

Azerbaycan Savunma Bakanlığı ateşkes anlaşmasına ilişkin şu duyuruyu yaptı:

Karabağ'ın Ermeni sakinlerinin temsilcilerinin Rus barışı koruma birliği aracılığıyla talebi dikkate alınarak, 20 Eylül 2023 günü saat 13.00'te aşağıdaki koşullar altında yerel terörle mücadele tedbirlerinin askıya alınması konusunda anlaşmaya varıldı:

1-Karabağ'daki Ermenistan silahlı birlikleri silah bırakıyor, mevzilerden çıkıyor, tam şekilde silahsızlandırılıyor.

2-Karabağ'daki yasa dışı Ermeni silahlı güçler feshediliyor. Tüm silah, mühimmat ve ağır araçlar teslim ediliyor

3- Yukarıda belirtilen süreçlerin Rus barış gücü birliği ile koordineli bir şekilde yürütülmesi sağlanmaktadır.

21 Eylül'de 'entegrasyon' için görüşülecek

Azerbaycan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı İdaresi'nden yapılan açıklamaya göre, Azerbaycan Cumhuriyeti Anayasası ve yasalarına dayalı olarak yeniden entegrasyon konularını görüşmek üzere 21 Eylül 2023 tarihinde Karabağ'ın Ermeni sakinlerinin temsilcileri ve Azerbaycan temsilcileri arasında Yevlah'ta bir toplantı düzenlenecek.

Ne olmuştu?

44 gün süren İkinci Karabağ Savaşı sonrasında Azerbaycan, ateşkes şartlarını ihlal edilen adımların sürdüğünü ifade etti. 

Azerbaycan, Ermeni Kuvvetler'in son günlerde bulundukları bölgede, Azerbaycan ordusunun mevzilerine yakınlaşmak, kendi mevzilerini pekiştirmek için siper kazma ve farklı istihkam faaliyetleri ve sabotaj girişimleri gibi bir dizi adımlarda bulunduğunu belirtti.

Azerbaycan'dan gelen, "Dağlık Karabağ Cumhuriyeti" adı verilen yapının feshedilmesi taleplerine rağmen Ermeni güçlerinin kontrolündeki topraklarda, 9 Eylül'de sözde "cumhurbaşkanlığı seçimi" yapılmasının ardından tansiyon daha da yükseldi. 

Son olarak 19 Eylül'de Hocavent ili Ahmetbeyli-Fuzuli-Şuşa kara yolunda mayının üzerinden geçen Azerbaycan devlet kurumuna ait kamyondaki 2 kişi hayatını kaybetti.

Olay yerine giden polis aracının da başka bir mayının üzerinden geçmesi sonucu 4 polis hayatını kaybetmişti. Bunun üzerine salı günü Azerbaycan Savunma Bakanlığı, Karabağ'da "anayasal yapıyı yeniden tesis etmek" amacıyla lokal antiterör operasyonu başlatmıştı.

90'dan fazla askeri mevzi Azerbaycan ordusunun kontrolüne geçti

Azerbaycan Savunma Bakanlığı Sözcüsü Albay Anar Eyvazov, Karabağ'daki Ermenistan silahlı güçlerinin 90'dan fazla mevzisinin Azerbaycan ordusunun kontrolüne geçtiğini, 7 askeri araç, 4 havan topu, 1 tank, 2 zırhlı piyade aracının Azerbaycan askerlerince ele geçirildiğini açıkladı.

Eyvazov, düzenlediği basın toplantısında, Azerbaycan ordusunun, Ermeni güçlerin teslim olmasıyla biten Karabağ'daki operasyonla ilgili bilgiler paylaştı.

Eyvazov, "90'dan fazla mevzi Azerbaycan ordusunun kontrolüne geçti, 7 askeri araç, 4 havan topu, 1 tank, 2 zırhlı piyade aracı Azerbaycan askerlerince ele geçirildi" ifadesini kullandı.

Moskova: Rus barış güçleri Karabağ'da ateşkesin uygulanmasına yardım edecek

Rusya Savunma Bakanlığı, Dağlık Karabağ'da tam ateşkes konusunda anlaşmaya varıldığını ve anlaşmanın Rus barış güçleriyle koordineli olarak uygulanacağını söyledi.

Açıklamada, Rus barış güçlerinin bölgedeki çalışmalarını sürdürdüğü, sivillere mümkün olan her türlü yardımı sağladığı ve tüm taraflarla yakın teması sürdürdüğü belirtildi.

Bakanlık, barış güçlerinin ana üssünde şu anda bin 49'u çocuk olmak üzere 2 bin 261 sivilin bulunduğunu söyledi.

Ermenistan: Bölgedeki Ermeniler teorik olarak Azerbaycan'ın hakimiyeti altında yaşayabilir

Ermenistan Dışişleri Bakan Yardımcısı Vahan Kostanyan da, "bölgedeki Ermenilerin teorik olarak Azerbaycan'ın hakimiyeti altında yaşayabileceğini, ancak diyaloğun hayati önemde olduğunu" söylediği bir açıklamada bulundu. 

Paşinyan: Ateşkesin sürdürülmesi çok önemli 

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, Dağlık Karabağ'da ateşkese varılmasının "çok önemli" olduğunu ve bunun bölgede Rus barış güçleri tarafından sağlanmasını umduğunu söyledi. 

Paşinyan, bir TV kanalında, "Askeri tırmanışın devam etmeyeceğine inanıyoruz çünkü mevcut koşullarda istikrarın sağlanması ve çatışma eylemlerinin durdurulması çok önemli" ifadelerini kullandı. 

Azerbaycan: Bazı ülkelerin tereddütlü açıklamaları bizi rahatsız ediyor

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Hikmet Hacıyev, ateşkesin ardından açıklamalarda bulundu. Hacıyev, Azerbaycan'ın amacının Karabağ'daki Ermeni nüfusun yeniden entegrasyonu olduğunu söyleyerek şu ifadeleri kullandı: 

"Karabağ'daki Ermeni nüfus ile yeniden entegrasyon konusunu Azerbaycan Cumhuriyeti Anayasası ve hukuk kuralları nezdinde yeniden tartışmaya açacağız ve biz pürüzsüz bir yeniden entegrasyon sürecini öngörüyoruz. Bu bağlamda nüfusun insani ihtiyaçlarını da dikkate alıyoruz. Yereldeki nüfus ile iletişim içindeyiz, insani yardımlarını karşıalamaya hazırız. Kısa süre içinde bölgeye istikrar ve barış getirmek istiyoruz. Bunu Azerbaycan Cumhuriyeti'nin ilgili kurum ve kuruluşları eliyle yapmayı planlıyoruz. 

Bugün Azerbaycan Bakanlar Kurulu'nda bir toplantı başladı. Bu bağlamda sivil toplum kuruluşları ile birlikte insani yardımların karşılanması gerçekleşecek. Hem uzun vadeli hem kısa vadeli çalışmalar planlanıyor. Böylece sosyal refah ve diğer bütün sosyal unsurlar korunuyor. Politik, sosyal, ekonomik anlamda Karabağ'daki Ermeni nüfusun yeniden entegrasyonu konusunda ilgili adımlar atılacak. 

Azerbaycan olarak bazı ülkelerin yapmış olduğu tereddütlü açıklamalar bizi rahatsız etmekte, endişelendirmekte. Uluslararası topluma ve ortaklara baktığımızda kendileri diplomatik kanallar tarafından bu bölgedeki durum konusunda bizim tarafımızdan bilgilendirilmişti. Terörle mücadele konusundaki meşru gerekçelerimizi kendilerine iletmiştik. Bir kere daha söylemem gerekiyor: Vermiş olduğumuz bilgilendirmeyi dikkate almamış olan bazı ülkeler var. Bizim gündemimiz her zaman barış ve amacımız Karabağ'daki Ermeni nüfusun yeniden entegrasyon. 

Tek taraflı olarak BMGK'ya çağrıların yapıldığını duyduk. Azerbaycan böyle bir güvenlik konseyinin toplanması durumunda bir araya gelmeye ve meşru gerekçelerini ileri sürmeye hazırdır"

Aliyev: Karabağ'daki Ermeni ahali de artık rahat nefes alabilecek

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, ateşkesin ardından, "Sadece bir günde tüm görevler yerine getirildi, teröristler cezalandırıldı. Azerbaycan kendi egemenliğini yeniden sağladı. Artık yasa dışı Ermeni silahlı grupların mevzilerinden çıkıp, silahlarını teslim etme süreci başlamıştır. Karabağ'daki Ermeni ahali de artık rahat nefes alabilecek. Onlar bizim vatandaşımızdır.Ermeni halkı ile hiçbir düşmanlığımız yok. Biz suç rejiminin başındakileri suçladık. Ermenistan dün, bugün beklenmedik şekilde siyasi yeterlilik sergiledi. Biz bunu takdir ediyoruz ve önemli etken olarak görüyoruz" dedi. 

Kremlin: Karabağ'daki olaylar Azerbaycan'ın iç meselesi 

Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov, ateşkesin ardından yaptığı açıklamada Azerbaycan'ın kendi topraklarında hareket ettiğini belirterek "Bu, Azerbaycan'ın iç meselesi" dedi. 

Erivan'da yurttaşlar hükümeti bölgedeki Ermenileri terk etmekle suçladı 

Karabağ'daki Ermenistan silahlı güçlerinin bölgeden çekilmesi üzerine Ermenistan'ın başkenti Erivan'da binlerce kişi hükümet binası önünde toplanarak kararı protesto etti. Hükümet, bölgedeki Ermeni yurttaşları terk etmekle suçlandı. Ermenistan polisi, hükümet binası önünde toplananlara müdahale etti. Eylemlerin devam etmesi hususunda "özel önlemler" alınacağı açıklandı. 

Putin ile Paşinyan telefonda görüştü

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, telefonda görüştü. Putin, 21 Eylül'de yapılacak olan müzakereleri memnuniyetle karşıladığını aktardı.   

Macron ve Aliyev telefon görüşmesi yaptı

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev telefonda Karabağ'daki ateşkese dair görüştü. Macron, ateşkese saygı gösterilmesi gerektiğini belirtti. 

Fransa cumhurbaşkanlığından yapılan açıklamada; Macron'un uluslararası hukuk açısından Karabağ bölgesindeki nüfusun hakları ve güvenliği konusunda garantilerin sağlanması gerektiğini de söyledi.