Gündem

RTÜK üyesi Bildirici: Şiddetle ilgili bir konu RTÜK gündemine getirilmedi

"Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Salda Gölü'ne ilişkin hazırladığı spotla propaganda yapıyor"

26 Ağustos 2019 09:24

Emine Bulut'un eski eşi Fedai Varan tarafından öldürülmesinin ardından RTÜK içerisinde de 'ekrandaki kadına şiddete müdahale' tartışması yaşanıyor. Sosyal medyada #RTÜKGerekeniYap başlığı altında, kadına yönelik şiddet içeren pek çok dizi sahnesi paylaşıldı. RTÜK üyesi Faruk Bildirici sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda son 40 gün içinde kurulun gündemine şiddetle ilgili bir konunun gelmediğini söyledi. Bildirici, “Ekranlar şiddet görüntülerinden geçilmiyor ama göreve başladığımdan beri geçen 40 gün içinde şiddet ile ilgili bir konu RTÜK gündemine getirilmedi. Üst Kurul, ağırlıklı olarak kamu ve zorunlu spotlar ile cinsel güç artırıcı vb ürün reklamıyla halkı aldatan kanallar ile meşgul” dedi.

TIKLAYIN: Emine Bulut cinayeti: RTÜK ekrandaki şiddetle yeterince mücadele ediyor mu?


Bildirici, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından Salda Gölü ile ilgili spot filminin kamu spotu olarak yayınlanmasına karşı verdiği şerh metnini de paylaştı. Bildirici, bakanlığın Salda Gölü ihalesine spot filmi ile savunma yaptığını dile getirdi. Bildirici’nin paylaştığı şerh metni şöyle:

“Üst Kurul, İzleme ve Değerlendirme Dairesi Başkanlığı’nın 2.8.2019 tarih ve 19901 sayılı yazısına konu Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hazırlanan Salda Gölü ile ilgili spot filminin kamu spotu olarak yayınlanmasına oy çokluğuyla karar vermiştir.

‘Salda Gölü’nün bilinirliğinin arttırılmasına ihtiyaç yok’

İzleme ve Değerlendirme Dairesi’nin kamu spotu hakkındaki yazısında “spotun Salda Gölü’nün kamuoyunca bilinirliğinin arttırılmasına katkı sağlayacağı düşünülmektedir” denilmektedir. Bu değerlendirme yanlış, yersiz ve gerçek durumlar hiçbir ilintisi olmayan bir yaklaşımdır. Şöyle ki;
‘Salda Gölü’nün kamuoyunun bilinirliğinin arttırılması’ gibi bir ihtiyaç yoktur. Son dönemde çekilen klipler, düzenlenmek istenen gençlik festivali, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın göl çevresine yapılacak ‘Millet bahçesi, sosyal donatılar ile altyapı ve çevre düzenleme ihalesi’ ve çevrecilerin bu ihaleye karşı başlattığı ‘Salda’ya dokunma’ kampanyaları nedeniyle Salda Gölü yeterince tanınmış durumdadır.
Hatta Kurban Bayramı sırasında da göl büyükşehirlerden gelenlerle doldu. Buna rağmen tanıtımdan söz etmek, ‘Türkiye’nin Maldivleri’ olarak anılan bu doğa harikasının, son dönemde en az Kaz Dağları kadar medya ve kamuoyu gündeminde yer aldığını görmezden gelmek demektir.

‘Bakanlık spot ile savunma yapıyor’

Üstelik kamu spotunda Salda’nın tanıtılması, bilinirliğinin arttırılması ile ilgili bir ifade de yer almıyor. Kamu spotunda Salda Gölü ve çevresinin ‘Özel Çevre Koruma Bölgesi’ ilan edildikten sonra eskisinde daha iyi korunduğu görsellerle anlatılıyor ve ‘Salda Gölü hep güzel kalacak’ sloganıyla noktalanıyor.
Kamu spotu bu haliyle Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın, Salda Gölü ve çevresindeki ihaleye yönelik tepkilere yanıtı niteliğini taşıyor. Bilindiği gibi, çevreciler ve bölge sakinleri bakanlığı düzenlediği ihalenin göle zarar vereceğini, insan akınını arttıracağını savunuyorlar. Mimarlar Odası’ndan yapılan açıklamada şu görüşlere yer verildi:

Bildirici, Mimarlar Odası’nın Salda Gölü’ne ilişkin görüşlerine de şerhinde yer verdi.

Bildirici şöyle devam etti:

“Bununla da kalmadı, gölün çevresindeki bu yapılaşma girişimine karşı davalar açıldı. Isparta İdare Mahkemesi, 15 bölge sakininin açtığı davada, bakanlık ve TOKİ’den ihaleyle ilgili belgelerin istenmesine karar verdi.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, bu kamu spotuyla göl çevresindeki yapılaşma ihalesine karşı toplumda oluşan tepkilere yanıt veriyor; kamuoyu oluşturmayı amaçlıyor. 1. Derece doğal SİT alanı iken Cumhurbaşkanlığı kararıyla ‘Özel Çevre Koruma Bölgesi’ ilan edilmesiyle ‘Millet bahçesi’ adı altında göl çevresinde yürüyüş yolları, bungalovlar, tuvalet, mescit, kafetarya gibi yapılaşmanın yolunun açıldığı gerçeğinin üzeri örtülmeye çalışılıyor.

Kamu spotları, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın bu amaçlarına uygun bir yöntem değildir. Bakanlık dilerse basın toplantıları, kampanyalar gibi yöntemlerle ihaleyi anlatabilir. Ama gerek 6112 sayılı yasa gerekse Kamu Spotları Yönergesi’nin 4. Maddesinin birinci fıkrası aynen şöyledir:
“Kamu spotları, ancak toplumu ilgilendiren ve yayınlanmasında kamu yararı bulunan olay ve gelişmelere ilişkin konularda hazırlanır. Başvuru yapan kuruluşlar, hazırladıkları spotlarda belirtilen konu dışında sadece kendi faaliyetlerinin tanıtımını yapamaz’

Bu kamu spotunun yayınlanmasında kamu yararı olmadığı, bakanlık faaliyetinin tanıtılmaya çalışıldığı açıktır. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, yasa ve yönetmeliğin ilgili hükümlerini kötüye kullanmak istemektedir. Bu gerekçelerle Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın Salda Gölü ile ilgili kamu spotunun tavsiye edilmesine karşıyım. Üst Kurul’un bu tür bakanlık faaliyet tanıtımlarına izin vermemesinin, kurulun saygınlığının korunması açısından da önem taşıdığına inanıyorum”