Gündem

RTÜK Başkanı Şahin'in “Müzik ve klip yayınları ahlak ve edep sınırlarını aşıyor” sözlerine muhalefetten sert tepki

RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin, müzik klibi yayıncısı televizyon ve radyoların “ahlak ve edep sınırlarını aşan” yayınlar yaptığını savunarak hedef gösterdi

27 Temmuz 2024 08:23

Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Başkanı Ebubekir Şahin, müzik kanallarının yayınladığı video kliplerinde çıplaklık içeren görüntülerin çokça yer aldığını savunarak bunların “geleneklere aykırı, inanç, toplumsal ve kültürel değerlere ters” olduğunu savundu. Şahin ayrıca radyo kanallarındaki müziklerin de argo içerdiğini söyleyerek hedef aldı.

Şahin, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Türkiye'de müzik klibi yayıncısı televizyonların "ahlak ve edep sınırlarını aştığının" izleme uzmanları raporlarına yansıdığını savundu.

“Milli ve manevi değerlerimizle bağdaşmayan klipler gözden geçirilmeli”

Şahin, şu ifadeleri kullandı:

“Müzik kanallarının yayınladıkları video kliplerinde aşırı cinsel içerik kullandıkları tespit edilmiştir. Çıplaklık içeren görüntüler çokça yer almaktadır. Radyo kanallarının ise argo ve küfürlü sözler içeren şarkıları sıklıkla çaldıkları takip edilmiştir. İlgili yayıncıların geleneklerimize aykırı, inanç, toplumsal ve kültürel değerlerimize ters olan bahse konu içerikleri kendi mekanizmaları içerisinde ivedilikle ele almaları ve 6112 sayılı kanunumuzda yer alan yayıncılık ilkelerine uyumlu hale getirmeleri şarttır. Yaptığımız bu ikazın hassasiyetle dikkate alınması, akabinde de milli ve manevi değerlerimizle bağdaşmayan müzik kliplerinin titizlikle gözden geçirilmesi son derece önemlidir.” 

CHP'li Keser'den yanıt

Şahin’in açıklamalarına ilişkin Cumhuriyet’e konuşan, RTÜK’e CHP kontenjanından seçilen Radyo ve Televizyon Üst Kurulu Üyesi Tuncay Keser, “Milli manevi değer tanımlaması muğlak ve yoruma açıktır” diyerek şöyle devam etti:

“Kişiye ve zamana göre değişiklik gösterir. Burada ölçü doğru konmalıdır. Ülkemizde bu ölçünün ve ceza uygulamasının adil ve orantılı olduğunu söylemek mümkün değil. Kişiye ve kuruma göre yaptırım uygulanıyor.” 

“Herkes karşı durmalıdır”

Daha önce “Milli ve manevi değerlerimize aykırı” iddiaları üzerine konserlerin, festivallerin yasaklandığını anımsatan Keser, “Bu yasakların televizyon ve radyolara taşınmasını istemek doğru bir tutum değildir. Kimsenin yaşam tarzını, ahlak anlayışını başkasına dayatmaya hakkı yoktur. Ülkemizi fikri çoraklaşmaya sürükleyecek sansür, otosansür girişimlerine herkes karşı durmalıdır” şeklinde konuştu.