Dünya

Reuters: Rusya Devlet Başkanı Putin, Ukrayna'da ateşkes müzakerelerine hazır

Kiev'in ya da Batı'nın görüşmelere sıcak bakmaması durumunda Putin'in "savaşmaya devam etmeye hazır olduğu" aktarıldı

24 Mayıs 2024 12:18

T24 Dış Haberler

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in, mevcut savaş hatlarını tanıyan müzakere edilmiş bir ateşkese hazır olduğu iddia edildi. 

Reuters'a konuşan ve Putin'in çevresindeki tartışmalara aşina olan kaynaklar, Rus liderin küçük bir danışman grubuna Batı destekli müzakereleri engelleme girişimleri ve Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski'nin görüşmeleri reddetme kararı konusundaki hayal kırıklığını dile getirdiğini söyledi.

Putin'in Ukrayna'daki savaşı, mevcut savaş hatlarını tanıyan müzakere edilmiş bir ateşkesle durdurmaya hazır olduğu; Kiev ve Batı'nın buna karşılık vermemesi halinde savaşmaya devam etmeye hazır olduğu iddia edildi. 

"Putin gerektiği kadar savaşabilir ama savaşı dondurmak için ateşkese de hazır"

Putin'le birlikte çalışmış ve Kremlin'deki üst düzey görüşmeler hakkında bilgi sahibi olan üst düzey bir Rus kaynak, "Putin gerektiği kadar savaşabilir ama savaşı dondurmak için ateşkese de hazır" dedi.

Putin'in sözcüsü Dmitri Peskov, yorum talebine cevaben, Rus liderin, Rusya'nın hedeflerine ulaşmak için diyaloğa açık olduğunu defalarca açıkladığını ve ülkenin "ebedi savaş" istemediğini söylediğini belirtti.

Kremlin'in üst kademelerindeki konuşmalardan edindikleri bilgilere dayanarak, kaynaklardan ikisi Putin'in savaşta şimdiye kadar elde edilen kazanımların Rus halkına "zafer satmak" için yeterli olduğu görüşünde olduğunu söyledi.

Ateşkes ve hatta barış görüşmeleri ihtimali şu anda uzak görünüyor. Zelenski defalarca Putin'in şartlarında bir barışın mümkün olmadığını söyledi ve Rusya'nın 2014 yılında ilhak ettiği Kırım da dahil olmak üzere kaybedilen toprakları geri alma sözü verdi. Zelenski 2022 yılında Putin ile herhangi bir görüşmenin "imkansız" olduğunu resmen ilan eden bir kararname de imzalamıştı. 

Reuters'a konuşan kaynaklardan biri, Zelenski iktidardayken; Rusya, Washington'la bir anlaşma yapmadığı sürece hiçbir anlaşmanın gerçekleşemeyeceğini öngördü. Ancak geçen hafta Kiev'de konuşan ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken gazetecilere Putin'in ciddi müzakerelerle ilgilendiğine inanmadığını söyledi.

İsviçre görüşmeleri

Ukrayna, savaşın nasıl sona erdirileceği konusunda uluslararası görüşleri birleştirmek amacıyla önümüzdeki ay İsviçre'nin ev sahipliğinde yapılacak görüşmelere hazırlanıyor. Görüşmeler, Putin'in katılmaması gerektiğini söyleyen Zelenski'nin inisiyatifiyle toplandı. İsviçre de Rusya'yı davet etmedi. 

Moskova, kendisi orada olmadan görüşmelerin inandırıcı olmayacağını söylüyor. Ukrayna ve İsviçre, Çin de dahil olmak üzere Rusya'nın müttefiklerinin katılmasını istiyor.