Ekonomi

Reuters'a konuşan ekonomistler: EYT'lilerin kamuya yıllık maaş ödemeleri, 150 milyar TL

Tek seferlik tazminatların ise 300 milyar TL'yi aşabileceği belirtildi

29 Aralık 2022 11:43

Emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) düzenlemesinin açıklanmasının ardından hesaplamalar yapan ekonomistler, 14 milyon emekliye, EYT’lilerin tamamının eklenmesi halinde tek seferlik tazminatların 300 milyar TL'yi, kamuya yıllık maaş ödemelerin ise yaklaşık 150 milyar TL'yi bulacağını ifade etti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün yaptığı açıklamada, EYT'de yaş şartı olmayacağını belirterek "Bugün 2 milyon 250 bin vatandaşımız emekli olma hakkına kavuşuyor. Emeklilik hakkının kullanılması hususunda herhangi bir yaş sınırı uygulanmayacaktır" demişti.

Erdoğan, daha önce 26 milyar TL demişti

Erdoğan, "Yaş şartı olmadan emekliliğe imkan sağlayan düzenlemeyi SSK, BAĞ-KUR, Emekli Sandığı ayrımı olmaksızın mevcut yapıdaki herkes için geçerli kılıyoruz. Bu düzenleme ilk çıktığında 5,6 milyon emekli varken bugün 13,9 milyon emekliye hizmet veren Türkiye'ye ulaştık" ifadelerini kullanmıştı.

EYT'nin maliyetine dair açıklamalarda bulunmayan Erdoğan, daha önce yaptığı açıklamalarda, EYT yasasının kamuya yıllık maliyetinin 26 milyar TL olacağını söylemişti. 

Yıllık maaş ödemeleri 150 milyar TL

Sözcü'nün Reuters'tan aktardığı habere göre, haber ajansının hesaplamalarına başvurduğu iki ekonomist, yaklaşık 14 milyon emekliye, EYT’lilerin tamamını eklenmesi halinde tek seferlik tazminatların 300 milyar TL, kamuya yıllık maaş ödemelerini ise yaklaşık 150 milyar TL olduğunu hesapladı.

Bankacılar, bu kitlenin tamamının anında emekli olmasını beklemediklerine de dikkat çekti. Normalde ayda 50 bin kişinin emekli olduğunu, ancak önümüzdeki yılın ilk ayları itibarıyla bu sayıya EYT’lilerin de ekleneceğini belirten bankacılar, bunun da piyasaya yüklü miktarda TL girişi anlamına geleceğine dikkati çekti.

Bürümcekçi Araştırma ve Danışmanlık Kurucu Ortağı Haluk Bürümcekçi, “Her ay yaklaşık 40 bin -50 bin kişinin emekli olduğu düşünüldüğünde, EYT düzenlemesi ile beraber ek 1,8 milyon kişinin emekli olacağı belirtilebilir. Bu durumda maaş yükünün yaklaşık 150-180 milyar TL, beraberinde hem kamu hem de özel sektöre getireceği kıdem tazminatı yükünün de 300 milyar TL’yi aşabileceği söylenebilir. Bu ise aynı zamanda, gelecek yılın ilk aylarından itibaren piyasalara yüklü para girişi olacağı anlamına geliyor” dedi.