CHP İstanbul Milletvekili Sibel Özdemir, “siyasi iktidar bir taraftan KDV istisnaları getirirken, diğer taraftan peş peşe yaptığı zamlarla ekonomideki temel yapısal sorunları çözmek, üreticiye ve tüketiciye nefes aldırmak bir yana ekonomideki temel yapısal sorunları daha da derinleşmekte” olduğunu söyledi.
Meclis Genel Kurulu'ndan geçerek bugün resmî gazetede yayınlanan düzenlemelerin daha önce çıkarılan benzer geçici düzenlemelerden farkı olmadığına dikkat çeken CHP'li Özdemir, “Katma değer vergisi mükelleflerine özellikle imalat sanayisinde kullanılmak üzere, yeni makine ve teçhizat alımlarına ilişkin KDV istinası uygulaması süresinin iki yıl daha uzatılmasına gidildi. Ancak unutulmamalıdır ki bu ve benzer adımlar kalıcı çözümler değildir. Sanayi sektöründe ve özellikle imalat sanayisinde kalıcı, yapısal önlemleri hayata geçiren bir bakış açısından yoksun kalındığı sürece, istediğiniz kadar vergi istisnaları getirin, istediğiniz kadar Cumhurbaşkanına yetki verin, ekonomik anlamda sürdürülebilir bir sonuç elde edemezsiniz" dedi.
Özdemir, ekonomiye ilişkin özetle şu değerlendirme ve uyarılarda bulundu:
"Kurumsuzlaşan ekonomi sürdürülemez"
“Defalarca uyardık; üretime dayanmayan, tüketime dayalı, tasarruf yaratamayan bir ekonomide, bağımsız özerk kurumların zayıfladığı, kurumsuzlaşan, tek kişiye endeksli bir ekonominin sürdürülebilir olması mümkün değildir. Siz eğer ekonomide evrensel kurallara dayalı bir yapıyı oluşturamazsanız, oluşturulan bağımsız işleyen kurumsal yapıları tahrip ederseniz, ekonomide ulusal ve uluslararası yatırımcılara güven ortamı tesis edemezseniz sorunları çözemezsiniz.
"Dış ticaret açığımız yüzde 264 arttı"
“Sanayinin, özellikle imalat sektörünün çözülemeyen yapısal sorunları ihracat ve ithalat sektöründeki rakamlara da yansımıştır. Ekim ayında dış ticaret açığımız yüzde 264 artmıştır. İhracatımızın ithalatı karşılama oranı yüzde 89'a kadar gerilemiştir. Yüksek teknoloji ürünlerinin imalat sanayisi ihracatı içindeki payı da sadece yüzde 3,4 seviyesinde gerçekleşmiştir. İmalat sanayisi kapasite kullanma oranı da yüzde 4,5 puan azalarak yüzde 75 seviyelerine kadar düşmüştür. Daha önemlisi, TÜİK'in Ağustos 2019 verisine göre imalat sektöründe istihdam, bir önceki döneme göre 31 bin kişi azalarak 5 milyon 152 bin seviyesine kadar gerilemiştir."
"Dünya bilgi teknolojilerine odaklanırken biz ne yapıyoruz?"
“Dünyanın gelişmiş ve gelişmekte olan ekonomileri, bugün özellikle imalat sanayilerinde yeni gelişen bilgi teknolojilerine, dijitalleşmeye dönük yatırımlarla katma değeri yüksek ürünlere odaklanırken imalat sektöründeki bu istihdam azalmasını da yeni, alternatif sektörlere kaydırma çabası içindeler. Fakat bu ekonomi yönetimi hâlâ, maalesef, vergi istisnalarıyla, istihdama katkı sağlayamayan, geçici çözümlerle meşgul olmaktadır."
"Peş peşe yapılan zamlar sorunları derinleştiriyor"
“Ülkemizin bugün eğitimden demokrasiye, hukukun üstünlüğünden ekonomiye çok ciddi yapısal sorunlarının olduğunu hepimiz görüyor ve yaşıyoruz. Siyasi iktidar bir taraftan KDV istisnaları getirirken, diğer taraftan peş peşe yaptığı zamlarla ekonomideki temel yapısal sorunları çözmek, üreticiye ve tüketiciye nefes aldırmak bir yana, temel yapısal sorunlar derinleşmekte. Gerçeklikten uzak olan ekonomi yönetimi, "toparlanma", "dengelenme" gibi söz oyunlarından vazgeçmeli. Ülke gerçekliğine göre gündemimizi belirlemediğiniz sürece, bu gerçekliğe karşı çaba göstermedikçe var olan sorunlarımız çok daha da derinleşecektir.”