Gündem

Uludağ'ın iki bin hektarlık bölümü artık 'milli park' değil

15 Temmuz 2023 16:20

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre, Uludağ Milli Parkı'n yaklaşık ikin bin hektarlık bölümü 'milli park' statüsünden çıkarılarak, Alan Başkanlığı'na devredildi.

Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanı kararı ile Uludağ Milli Parkı sınırlarının Uludağ Alanı sınırları ile çakışan kısımlarının milli park vasfının kaldırılması ve bu alanda milli park iş ve işlemlerini yürütmek üzere ilgili idarelere tahsis edilmiş olan taşınmazların Uludağ Alan Başkanlığına devredilmesi kararlaştırıldı.

Karara göre, milli parkın yaklaşık iki bin hektarlık bölümü Uludağ alanı olarak belirlendi. Alanın doğal sit koruma statülerinde herhangi bir değişiklik yapılmadı.

Buzlu göller ve ormalık alan milli parklarda 

Kayak alanlarının bulunduğu çanaklar ve yapılaşmanın olduğu oteller birinci ve ikinci bölge ile Sarıalan ile Çobankaya, Bakacak Uludağ Alan Başkanlığı’nın sınırları içerisine dahil edilirken buzlu yedi göller ve bölgedeki ormanlık alan milli paklarda kaldı.

Sınır dağılımıyla ilgili açıklama yapan Uludağ Alan Başkan Vekili Yunus Başar, kayak turizminin yapıldığı alanlarda yapılaşma yoğunluğunu ve arttıracak konaklamaya yönelik tesislerin değil, sadece kayak pistleri, doğa sporlarına yönelik yürüyüş ve keşif parkurları ile bu faaliyetlere yönelik mola noktaları kurulacağını iddia etti. 

13 bin hektar yüzölçümlü Uludağ Milli Parkı’nın yaklaşık iki bin hektarlık bölümü Uludağ Alanı olarak belirlendiğini söyleyen Başar, "Söz konusu alan ormanlık alan dışındaki yaklaşık 50 yıldır yoğun yapılaşmanın hakim olduğu bir bölgedir. Bu alan milli park alanının yaklaşık yüzde 15’lik bölümüne denk gelmektedir. Kalan yüzde 85’lik alanın Milli Park statüsü halen devam etmektedir" dedi.

Söz konusu kararın, 2873 sayılı Milli Parklar Kanunu'nun 3'üncü maddesi gereğince alındığı belirtildi.