Gündem

Regl olduğu için pantolonunu değiştiren polise tutanak: Ceza yargıdan döndü

01 Haziran 2024 10:38

İstanbul'da görev başındayken regl olan bir polis memuru pantolonunu değiştirince hakkında tutanak tutuldu. Sivil pantolonu giydiği için kadın polise verilen ceza ise yargıdan döndü.

Duvar'dan Cihan Başakçıoğlu'nun aktardığına göre; İstanbul’da bir ilçe emniyet müdürlüğüne bağlı olarak görev yapan kadın polis, maç nedeniyle Vodafone Park Stadyumu’ndaki arama noktasında görevlendirildi. Resmi üniforması ile görev yerine giden kadın polis, lavaboya gittiğinde regl olduğu için pantolonunun lekelendiğini fark etti.

Göreve gelirken yanında getirdiği sivil pantolonu giymek zorunda kalan kadın polis, üzerine de polis tanıtım yeleği giyerek görev yerine döndü. Görevli erkek komiserin neden sivil pantolonla görev yaptığını sorması üzerine ise “Pantolonuma ayran döküldü” cevabını veren kadın polis hakkında tutanak tutuldu. Polis memuru hakkında “izin verilen haller dışında üniforma giymemek” gerekçesiyle 4 gün aylıktan kesme cezası verildi.

"Durumu açık şekilde izah edemeyeceğim için öyle dedim"

Söz konusu ceza yargıya taşındı. İstanbul Valiliği İl Polis Disiplin Kurulu’nun kararına karşı açılan davada ifadesi alınan kadın polis, sivil pantolonunu giydikten sonra nedenini soran komisere üzerine ayran döküldüğünü söylediğini söyledi. Durumu açık bir şekilde izah edemediğini ifade eden Kadın polis, "Benim görevli olduğum nokta ön arama noktasıdır ve en kalabalık noktadır. Ben pantolonumu değiştirmeden o kadar erkeğin içinde bu şekilde çalışamazdım." dedi.

Olay gününe dair ifadesi alınan kadın polisin çalışma arkadaşları da olayı doğruladı.

 

Mahkeme cezayı uygun bulmadı

Dava konusu cezaya ilişkin kararını veren İstanbul 7’inci İdare Mahkemesi, kadın polise verilen cezanın hukuka uygun olmadığına hükmetti. Mahkeme kararında şu ifadeler yer aldı: “Dosya içeriğinde yer alan soruşturma raporu ve ifade tutanakları ile diğer bilgi ve belgelere bakıldığında, davacının görevli olduğu yere resmi üniforma ile gelip gelmediği hususunun tam olarak aydınlatılmadığı, polis memurunun davacıyı resmi üniformayla gördüğünü daha sonra davacının kıyafetini değiştirmek için lavaboya gittiğini beyan etmesi karşısında, davacının mazeret olarak bildirdiği durumun doğru olup olmadığının da yeterince araştırılmadığı görüldüğünden, tesis edilen işlemde bu yönüyle hukuka uyarlık bulunmadığı sonucuna varılmıştır. Açıklanan nedenlerle dava konusu işlemin iptaline.”