Dünya Basınında Bugün

Refah'tan yardım akışı kesildi; Biden'dan İsrail'e silah resti; Kariye Camii tartışması büyüyor | Dünya Basınında Bugün

09 Mayıs 2024 09:54

T24 Dış Haberler

Britanya Dışişleri Bakanı David Cameron, Ulusal Siber Güvenlik Merkezi'nde bugün yapacağı konuşmada Avrupa'yı Rusya ve Çin'i saldırganlığı karşısında "daha sert ve iddialı" olmaya çağıracak. Britanya Başbakanı Rishi Sunak, üniversite yönetimlerinin Yahudi öğrencileri kampüslerde tehdit ve tacize maruz kalmaktan korumak gibi "ahlaki bir görevi" olduğunu söyledi. Haiti'de yüz binlerce insan çete şiddetinden kaçtı ve Birleşmiş Milletler'in "dehşet verici" olarak tanımladığı kötüleşen bir insani krizle evlerini terk etti. Yardım kuruluşları, İsrail'in Refah sınır kapısına el koyup kapatmasının ardından Gazze'de gıda, yakıt ve temel ihtiyaç maddelerinin tehlikeli bir şekilde azaldığını aktardı. ABD Başkanı Joe Biden, İsrail'i ilk kez açıkça uyararak, İsrail güçlerinin Gazze'nin güneyindeki Refah kentine büyük bir saldırı düzenlemesi halinde ABD'nin silah yardımını keseceğini söyledi. ABD Dışişleri Bakanlığı, Türkiye'nin Kariye Camii'nin müze statüsünden çıkarılarak camiye dönüştürüldüğünden haberdar olduğunu ve hükümeti farklı dini topluluklara ev sahipliği yapmış miras alanlarının "çeşitli tarihlerine" "saygı göstermeye" çağırdığını açıkladı.

9 Mayıs 2024'te dünya basınında öne çıkan başlıklar şöyle...

The Daily Telegraph | David Cameron: AB, Rusya'ya karşı daha sert olmalı

Britanya Dışişleri Bakanı David Cameron, Ulusal Siber Güvenlik Merkezi'nde bugün yapacağı konuşmada Avrupa'yı Rusya ve Çin'i saldırganlığı karşısında "daha sert ve iddialı" olmaya çağıracak.

Dışişleri Bakanı, Britanya ve müttefiklerinin "daha sert bir dünya için daha sert bir tutum" benimsemeleri gerektiğini savunacak. 


The Times | Rishi Sunak: Üniversitelerin Yahudi öğrencileri koruma görevi var

Britanya Başbakanı Rishi Sunak, üniversite yönetimlerinin Yahudi öğrencileri kampüslerde tehdit ve tacize maruz kalmaktan korumak gibi "ahlaki bir görevi" olduğunu söyledi.

Başbakan bugün No10'da önde gelen üniversitelerin rektör yardımcılarıyla bir toplantı düzenleyecek ve onları antisemitizme karşı "sıfır tolerans" yaklaşımını benimsemeye çağıracak.

Toplantı, Oxford ve Cambridge'deki öğrencilerin, üniversitelerin Gazze'deki savaşta suç ortağı oldukları iddiasını protesto etmek amacıyla kamp kurma eylemleri başlatmalarının ardından geliyor. 


The New York Times | Haiti çeteleri 360 bin kişiyi evlerini terk etmeye zorladı

Haiti'de yüz binlerce insan çete şiddetinden kaçtı ve Birleşmiş Milletler'in "dehşet verici" olarak tanımladığı kötüleşen bir insani krizle evlerini terk etti.

Evlerini yakan ve komşularını katleden çete üyelerinden kaçan evsiz aileler düzinelerce okulu, kiliseyi ve hatta hükümet binasını ele geçirdi.


The Washington Post | Refah sınırının kapatılması yardım akışını kesti

Yardım kuruluşları, İsrail'in Refah sınır kapısına el koyup kapatmasının ardından Gazze'de gıda, yakıt ve temel ihtiyaç maddelerinin tehlikeli bir şekilde azaldığını ve bunun zaten felaket boyutlarında olan insani durumu daha da kötüleştirme tehdidi yarattığını aktardı. 

İsrail güçleri Salı günü erken saatlerde Gazze ile Mısır arasındaki Refah sınır kapısının kontrolünü ele geçirerek, Washington dahil en sadık müttefiklerinin bile karşı çıktığı güney sınır kentine yönelik kara harekatının başlangıcını yapmış oldu.


Al Arabiya | Biden: Refah'a girerlerse ABD bazı silahları tedarik etmeyecek

ABD Başkanı Joe Biden, İsrail'i ilk kez açıkça uyararak, İsrail güçlerinin Gazze'nin güneyindeki Refah kentine büyük bir saldırı düzenlemesi halinde ABD'nin silah yardımını keseceğini söyledi.

Biden CNN'e verdiği mülakatta "Refah'a girerlerse... Refah'la başa çıkmak için, şehirlerle başa çıkmak için - bu sorunla başa çıkmak için - tarihsel olarak kullanılan silahları tedarik etmeyeceğimi açıkça belirttim" dedi.


eKathimerini | ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan "Kariye" tepkisi

ABD Dışişleri Bakanlığı, Türkiye'nin Kariye Camii'nin müze statüsünden çıkarılarak camiye dönüştürüldüğünden haberdar olduğunu ve hükümeti farklı dini topluluklara ev sahipliği yapmış miras alanlarının "çeşitli tarihlerine" "saygı göstermeye" çağırdığını açıkladı.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, kamu yayıncısı AMNA'nın sorusuna cevaben "Dünya Mirası Listesi'nde yer alan Kariye Müzesi'nin cami olarak yeniden açıldığından haberdarız ve daha fazla ayrıntı için sizi Türk hükümetine yönlendiriyoruz" dedi.

İsminin açıklanmasını istemeyen sözcü, "Türk hükümetini, farklı dini topluluklara ev sahipliği yapmış mekan ve binaları, farklı tarihlerine saygı gösterecek şekilde korumaya ve bunlara erişimi sağlamaya teşvik ediyoruz" diye ekledi.