Dünya Basınında Bugün

Refah'ta katliam, Ergin Ataman yine Avrupa'nın zirvesinde, Rusya'da tasfiyeler | Dünya Basınında Bugün

27 Mayıs 2024 09:52

T24 Dış Haberler

Muhafazakar Parti'nin Ulusal Hizmet'i yeniden canlandırma planları çerçevesinde gençler Britanya'da bir yıllarını orduda ya da toplum hizmetinde gönüllü olarak geçirmeleri gerekecek. Yunanistan temsilcisi Panathinaikos, Euroleague finalinde 14 puan puan geriden gelerek İspanyol temsilcisi Real Madrid'i 95-80 yendi.  Rusya'da 5 üst düzey ordu mensubunun birkaç hafta içinde tutuklanmasının, ordunun tepesinde güvenlik servislerinin yapacağı tasfiyenin sadece başlangıcı olduğu belirtiliyor. İsrail ordusu, pazar günü gece saatlerinde güney kenti Refah'ta yerinden edilmiş Filistinlilerin bulunduğu bir kampa saldırıda bulundu. 

27 Mayıs 2024'te dünya basınında öne çıkan başlıklar şöyle...

The Daily Telegraph | Sunak planında gençler zorunlu askerlik ile karşı karşıya

Muhafazakar Parti'nin Ulusal Hizmet'i yeniden canlandırma planları çerçevesinde gençler Britanya'da bir yıllarını orduda ya da toplum hizmetinde gönüllü olarak geçirmeleri gerekecek.

Britanya Başbakanı Rishi Sunak dün seçim kampanyasının ilk politika duyurusunu yaparak 18 yaşındakiler için Ulusal Hizmeti geri getirme sözü verdi.


New York Times | New York'ta oteller göçmenleri turistlere tercih ediyor

2022 yılının sonunda pandemiden sonra ayakta kalmakta zorlanan New York otelleri, belediye ile yaptıkları anlaşmalar kapsamında göçmenleri barındırmaya başladı. Aralarında büyük işletmeler de butik işletmeler de bulunan onlarca otel, turistlere kapılarını kapadı. Oteller bunun karşılığında milyonlarca dolar aldı. Ancak şimdi şehre turist talebi artarken, birçok otel sığınağa dönüştüğü için oda bulmak zorlaştı. Bu da otel odası fiyatlarının bir sene içinde yüzde 8.5 artmasına sebep oldu. 


Bloomberg | ABD'den Tayvan'a silah desteği sözü

ABD, Çin'in ada çevresinde bir yıl içinde gerçekleştirdiği en büyük askerî tatbikatı sona erdirmesinin ardından Tayvan'ın savunmasına destek olacaklarını belirtti. 

Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Michael McCaul, Pazartesi günü Tayvan Dışişleri Bakanı Lin Chia-lung ile yaptığı ortak basın toplantısında "Bu caydırıcılığı burada sağlamak zorundayız" dedi.

Lin, Tayvan gezisini "Amerika'nın demokratik Tayvan'ın yanında olduğunu gösteren önemli bir dayanışma jesti" olarak nitelendirdi.


eKathimerini | Panathinaikos 7. Avrupa tacını kazandı

Yunanistan temsilcisi Panathinaikos, Euroleague finalinde 14 puan puan geriden gelerek İspanyol temsilcisi Real Madrid'i 95-80 yendi. Ergin Ataman liderliğindeki ekip, tarihinde 7. kez Avrupa'nın en büyüğü olurken Türk koç da son 4 yılda 3. kupasını kazandı. Panathinaikos, yarı finalde Fenerbahçe Beko'yu elemişti. 


Moscow Times | FSB, Kremlin'in onayıyla ordu elitlerinin kapsamlı tasfiyesine başladı

Rusya'da 5 üst düzey ordu mensubunun birkaç hafta içinde tutuklanmasının, ordunun tepesinde güvenlik servislerinin yapacağı tasfiyenin sadece başlangıcı olduğu belirtiliyor. Kremlin ve Savunma Bakanlığı'na yakın yetkili ve kaynaklara göre Rus ordusunun üst kademelerinden onlarca kişinin daha tutuklanması gündemde. 

Moscow Times'a göre Rusya'nın iç güvenlik kurumu Federal Güvenlik Servisi (FSB), 2022'de başlayan Ukrayna işgalinin beklenen başarıya ulaşamamasının sorumluluğunu tamamıyla generallere yıkmak istiyor ve ordunun büyük bütçesinin dağıtımını ele geçirmek istiyor. Gazete, bu iç mücadelede Kremlin'in FSB'nin arkasında olduğunu belirtti. 

Kremlin'e yakın bir kaynak, "Çok ciddi bir temizlik başladı. FSB, eski Savunma Bakanı Sergey Şoygu'nun ekibini temizliyor. Böyle bir operasyon sadece ülke liderliğinin en tepesinin onayıyla yapılabilir" dedi. 

Moscow Times, tasfiyelerin savaş döneminde kurumlar arasında devam eden iç mücadele ve kaynaklar için savaşın bir sonucu olduğunu belirtti. Haberde FSB'nin bu mücadeleyi kazandığı belirtildi. 


Al Arabiya | Refah'taki kampa İsrail saldırısı; en az 35 kişi hayatını kaybetti

İsrail ordusu, pazar günü gece saatlerinde güney kenti Refah'ta yerinden edilmiş Filistinlilerin bulunduğu bir kampa saldırıda bulundu. Bölgedeki Sağlık Bakanlığı'nın açıklamasına göre çoğu çocuk ve kadın olmak üzere en az 35 kişi hayatını kaybetti. 

Gazze'deki hükümet medya ofisi, saldırının Refah yakınlarında BM Filistinli mülteciler ajansı tarafından işletilen bir merkezi vurduğunu belirterek bunu "korkunç bir katliam" olarak nitelendirdi.

İsrail ordusu, uçaklarının "Refah'taki bir Hamas yerleşkesini vurduğunu" ve işgal altındaki Batı Şeria'da Filistinli militan grubun üst düzey yetkilileri olan Yasin Rabia ve Halid Nagar'ın öldüğünü bildirdi.