Dünya Basınında Bugün

Putin'in yemini, İsrail Refah kapısını ele geçirdi, Britanya sosyal medyayı çocuklara sınırlıyor | Dünya Basınında Bugün

08 Mayıs 2024 09:46

T24 Dış Haberler

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, kendisini 6 sene daha Kremlin'de tutacak yemini dün düzenlenen törende etti. Britanya İletişim Müdürlüğü'nün hazırladığı yeni plan kapsamında Britanya'da 13 yaşın altındaki çocuklar sosyal medyaya veda etmek zorunda kalabilir. İsrail ordusu salı günü tanklarının Gazze'nin güneyindeki Refah'a girdiğini ve şehrin kritik sınır kapısının kontrolünü sağladığını söyledi. 

8 Mayıs 2024'te dünya basınında öne çıkan başlıklar şöyle...

The Guardian | Garrick Kulübü, kadın üyelere uyguladığı 193 yıllık yasağı kaldırma yönünde oy kullandı

Londra'nın en prestijli kurumlarından Garrick Kulübü, yapılan oylamayla 193 yıl sonra kapılarını kadın üyelere de açma kararı verdi. Yüzlerce üyenin katıldığı kapalı toplantıda kapıların kadınlara açılmasına yüzde 59.98 oranında evet oyu verildi. Garrick'in üyeleri arasında Kral Charles, hükümet üyeleri, basının önde gelen isimleri, hükümet yetkilileri, Lordlar Kamarası üyeleri, iş insanları, akademisyenler ve avukatlar bulunuyor. 


The Daily Telegraph | Çocuklar sosyal medya kullanmak için kimlik göstermek zorunda

Britanya İletişim Müdürlüğü'nün hazırladığı yeni plan kapsamında Britanya'da 13 yaşın altındaki çocuklar sosyal medyaya veda etmek zorunda kalabilir. Plan kapsamında Facebook ve Instagram'dan çocukların platformları kullanamaması için sıkı kimlik doğrulama uygulamaları hayata geçirmeleri istenecek. Milyonlarca çocuğun hesabının kapatılması gündemde. 


New York Times | Tanklar gönderen İsrail, Refah geçişini ele geçirdi

İsrail ordusu salı günü tanklarının Gazze'nin güneyindeki Refah'a girdiğini ve şehrin kritik sınır kapısının kontrolünü sağladığını söyledi. Tel Aviv, bunun Hamas savaşçılarını ve altyapısını ortadan kaldırmak için gerçekleştirilmiş sınırlı bir operasyon olarak niteledi. NYT, operasyonun İsrail'in gündemindeki kara harekatının gerçekleştiği anlamına gelmediğini ifade etti. Gazze'den çıkış yapılabilen tek kapı olan Refah, insani yardımların bölgeye sokulması için de kullanılıyor. 


The Washington Post | Daniels, Trump'la yaşadıklarını dolu dolu anlattı

Eski ABD Başkanı Donald Trump ve eski porno yıldızı Stormy Daniels, son yılların en medyatik yargı süreçlerinden olan "sus payı" davasında mahkeme salonunda ilk kez karşı karşıya geldi. 

Yıllardır Trump ve Daniels bir cinsel ilişki iddiası, sus parası ödendiği ve gizlendiği hakkında gündeme getirilen kanıtlar ve yapılan açıklamalarla ABD'nin gündeminde sıkça kendilerine yer buluyor. Yıllardır süregelen gerginlik, salı günü mahkeme salonuna da yansıdı.

Daniels, duruşma sırasında Trump'la cinsel ilişki yaşadığını iddia ettiği gün hakkında detayları paylaştı ve eski Başkan'ın avukatlarının sorularına cevap vermeye çalıştı. 

Daniels, Trump'la yaşadığı ilişki hakkında detaylar paylaşırken eski Başkan'ın avukatları hatalı yargılama kararı verilmesini istedi. Hakim Juan Merchan, "bazı detayların paylaşılmamasının daha iyi olacağını" ifade ederken savcılardan çok kişisel konulara girecek sorular sormamalarını istedi. 

Daniels, daha önce paylaştığı detayları bir kez daha gündeme getirerek ilişki sırasında prezervatif kullanmadıklarını ve Trump'ın kalçasına bir dergi ile vurduğunu ifade etti. 


eKathimerini | Filistin yanlısı protestocular, Atina'da polisle çatıştı 

Salı günü Yunanistan'ın başkenti Atina'da Filistin yanlısı protestocular, Mısır Büyükelçiliği'nin duvarlarına tırmanmaya çalıştı. Polis, protestocuları dağıtmak için cop, biber gazı ve ses bombaları kullandı. 


Moscow Times | Putin, Devlet Başkanı olarak 5. dönemi için yemin etti

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, kendisini 6 sene daha Kremlin'de tutacak yemini dün düzenlenen törende etti. Resmen 5. dönemine başlayan Putin, Ukrayna'da savaş devam ederken tekrar ulusal birlik çağrısında bulundu.