Dünya

Putin'in "kahraman" dediği Rus askeri yaşadıklarını anlattı: İnsan öldürmekten zevk alan manyaklar ve tecavüzcüler vardı

Toplu mezarların bulunduğu Buça'da görev yapan Rus asker, ordudan firar edip Avrupa'ya kaçtı

14 Aralık 2022 12:08

T24 Dış Haberler

Ukrayna’nın başkenti Kiev yakınında bulunan ve Rus güçleri işgali sırasında savaş suçlarının yaşandığı Buça kasabasında 64. Ayrı Muhafız Motorlu Tüfek Tugayı'nda görev yaptıktan sonra ordudan firar eden Rus asker Nikita Chibrin yaşananları anlattı. Chibrin, Buça’da görev yaptığı sırada Rus askerleri arasında “insan öldürmekten zevk alan manyaklar” ve tecavüzcüler bulunduğunu söyledi.

CNN’e konuşan Nikita Chibrin, Rusya’nın 24 Şubat’ta Ukrayna’da başlattığı işgalden sonra Kiev’in çevresinde bulunan Buça’yı işgal eden 64. Ayrı Muhafız Motorlu Tüfek Tugayı’nda yer almıştı. Chibrin, eylül ayında Rus ordusundan firar etmiş, Belarus ve Kazakistan üzerinden Avrupa’ya kaçmıştı.

Chibrin’in bulunduğu Tugay, Rus güçlerinin çekilmesiyle Buça’da bulunan toplu mezarlar, sokaklarda yer alan cesetler sonrası Ukrayna Savunma Bakanlığı tarafından “savaş suçlusu” ilan edilmişti.

CNN’in gördüğü Chibrin’e ait askeri belgeler, komutanının isminin Azatbek Omurbekov olduğunu gösterdi. “Buça kasabı” olarak bilinen Omurbekov, Avrupa Birliği ve Britanya tarafından yaptırım listesine alınırken ABD, tüm tugayı yaptırım listesine almıştı. Savaş suçlarıyla suçlanan tugay, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin tarafından “kahramanlıkları ve cesur eylemleri” nedeniyle onur ünvanı almıştı.

"Tecavüzcü askerleri gördüm"

Sığınma talebinde bulunduğu Avrupa ülkesinden CNN’e konuşan Chibrin, Buça’da şahit olduğu bazı suçları anlattı. Kendisinin bu suçları işlemediğini savunan Chibrin, “Ben cinayetleri görmedim ancak ordunun daha üst düzey mensupları tarafından kovalandıkları için kaçan tecavüzcü askerleri gördüm” dedi.

Chibrin, tugayın konumu hakkında bilgi paylaşan sivil ya da asker farketmeksizin “direkt öldürme” emirleri olduğunu söyleyerek “Eğer birinin elinde telefon görürsek dahi onu öldürmemize izin veriliyordu” dedi. Chibrin, “Bazı manyaklar insan öldürmekten zevk alıyor. Bu tür manyaklar buradaydı” diye devam etti.

"Evleri yağmaladılar, tecavüz ettiler"

Rus askerlerinin bastıkları Ukraynalı evlerini yağmaladıklarını, bilgisayar ve mücevherleri çaldıklarını söyleyen Chibrin, “Bunu saklamıyorlardı. Çaldıkları eşyaları Belarus’ta satıyorlardı.” dedi.

Chibrin, tugay komutanlarının tecavüz, cinayet ve yağmalardan haberdar olduğunu ancak bu konuda hiçbir adım atmadıklarını söyledi. Tecavüzcü askerlere tanık olduğunu söyleyen Chibrin, “Kaçtıklarını gördüm, sonra tecavüzcü olduklarını öğrendim. Bir anne ve kızına tecavüz ettiler. Tecavüzcü olduğu iddia edilen kişiler komutanlar tarafından dövüldü. Ancak, bu askerler suçlarından dolayı hiçbir zaman tam olarak cezalandırılmadı. Asla hapse atılmadılar. Sadece kovuldular” diye konuştu.

Rusya’nın Ukrayna’da başlattığı savaşı sonunda kaybedeceğini düşündüğünü söyleyen Chibrin “Ancak daha çok can alınacak çünkü Rusya büyük kan dökülmeden, herkes ölmeden durmaz.” dedi.

CNN’in ulaştığı Rusya Savunma Bakanlığı Chibrin’in iddialarına yanıt vermedi.