Dünya

Putin: Başkanlık dönemlerini sınırlayan anayasa maddesi kaldırılabilir

Putin'in geleneksel basın toplantısının ne kadar süreceği bilinmiyor

19 Aralık 2019 12:31

Rusya lideri Vladimir Putin, büyük yıl sonu basın toplantısı kapsamında sorularını yanıtlamak için Rus ve yabancı gazetecilerle bir araya geldi. Putin, basın toplantısı sırasında ilk kez başkanlık sürelerini sınırlayan anayasa maddesinin kaldırılabileceğini söyledi. 

Ne kadar süreceği bilinmeyen geleneksel basın toplantısı öncesi açıklama yapan Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov " Putin her soruya yanıt vermeye hazır olduğunu defalarca gösterdi" dedi.

Sputnik Türkiye'de yer alan habere göre, Putin her yıl sonunda gazetecilerle bir araya gelerek uzun bir basın toplantısı düzenliyor. Putin'in 2001'den beri düzenlediği büyük basın toplantısı için bu yıl 1.895 gazeteci akredite oldu.

Putin'in bu yıl 15. kez düzenlediği basın toplantılarının en uzunu 2008'de gerçekleşmişti. Bu basın toplantısı 4 saat 40 dakika sürmüştü. Putin'in geçen yılki basın toplantısı ise 3 saat 43 dakikanın ardından sonlanmıştı.

Putin'in basın toplantısında yaptığı açıklamalardan satır başları şöyle:

"Putin, Rusya'nın iklim krizine karşı duruşu hakkında "BM verilerine bakılacak olursa atmosfere zararlı gaz salınımı yapan ülkelerin başında ABD geliyor, bunu Çin ve AB izliyor, Rusya ise dördüncü sırada yer almakta. Kimse iklim değişikliğinin nedenlerini tam olarak bilmiyor. Ancak küçücük bir kaymanın dramatik sonuçları olabileceğini biliyoruz. İnsanlığın iklim üstündeki etkisini tam olarak hesaplamak mümkün değil. Tabii ki bu, iklim değişikliğine karşı hiçbir şey yapılmayacağı anlamına gelmiyor, hiçbir şey yapmadan bir kenarda oturmak doğru olmaz. Rusya, iklimin ani bir biçimde değişmemesi adına elinden geleni ortaya koymalı."

(Dünya Dopingle Mücadele Ajansı'nın (WADA) Rusya'ya verdiği 4 yıllık ceza) "WADA bireysel hatalar yüzünden tüm Rus atletleri cezalandırarak hata yaptı. WADA’nın bireysel cezalandırma yerine Rus sporcuları kolektif olarak cezalandırması adil bir karar değil. Rus sporcuların ezici çoğunluğu ‘temizken’ böyle bir karar alınmış olası siyasidir"

"TürkAkım ya da Kuzey Akım-2 gibi yeni doğalgaz boru hattı projelerine rağmen ülkemizde çıkarılan doğalgazın Ukrayna üstünden transit yoluyla başkalarına ulaştırılmasına devam edeceğiz. Doğalgazın Ukrayna üstünden transit yoluyla Avrupa'ya iletilmesi bizim için daha maliyetli ancak Rusya bu transit yolunu korumaya hazır "

Putin'e Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelensky'e ilişkin düşüncelerinin ne olduğu soruldu. Putin, "Kişilikler üzerine yorum yapmak doğru değil" dedi. 

"Lenin'in bedeni mozolede tutulmalı" 

"ABD yaptırımları ikili ilişkileri kötü etkiliyor. Rusya kibarca yanıt vermeyi sürdürecek."

"ABD ile yeni bir silah kontrol anlaşması üzerinde uzlaşmaya varmaya hazırız. ABD, anlaşma konusunda Rusya'nın önerilerine henüz yanıt vermedi. Bir anlaşma olmaz ise hiçbir şey silahlanma yarışını durduramaz"

"Beyaz Saray'da kimin olduğuna bakmaksızın ABD ile ilişkileri korumaya ve geliştirmeye açığız"

"Donald Trump’ın azil süreci yapay gerekçelere dayanıyor, Senato’nun onu görevden alacağını sanmıyorum"

"Başkanlık süresini sınırlayan anayasa değişebilir"

Rusya anayasasına göre 2024'te başkanlığı bırakması gereken Putin, "Başkanlık dönemlerini sınırlayan anayasa maddesi kaldırılabilir" dedi. Anayasaya göre Rusya'da devlet başkanının arka arkaya gelen 2 başkanlık döneminden sonra görevden ayrılması gerekiyor. 

Putin, yıl sonu basın toplantısında Anadolu Ajansı'ndan soru aldı. Ajans muhabirinin sorusu kapsamında, 'Batı basını, Rus güçlerinin General Halife Hafter liderliğindeki Libya Ulusal Ordusu'nun saflarında yer aldığını yazıyor’ demesi üstüne Putin esprili bir dille, "Batı basınının yazdıklarına gerçekten inanıyor musunuz?" yanıtını verdi.