Dünya Basınında Bugün

Putin'den Türkiye'ye mesaj, Yunanistan'da "sağa kayış yok", Biden'ın oğlu suçlu bulundu | Dünya Basınında Bugün

12 Haziran 2024 10:05

T24 Dış Haberler

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Moskova'nın Türkiye'nin BRICS'e olan ilgisinden memnuniyet duyduğunu ve ortak ortak sorunları birlikte çözmeyi desteklediğini söyledi. ABD Başkanı Joe Biden'ın yaşayan en büyük oğlu Hunter Biden, salı günü taş kokain kullanırken bir tabanca almakla ilgili kendisine yöneltilen üç suçlamadan da suçlu bulundu. Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, iktidardaki merkez sağ Yeni Demokrasi'nin Avrupa Parlamentosu seçimlerinde aldığı olumsuz sonucun ne daha da sağa kaymasına ne de reform cephesinde indirimlere yol açmayacağında ısrar etti. 

12 Haziran 2024'te dünya basınında öne çıkan başlıklar şöyle...

The Daily Telegraph | Rishi Sunak 17 milyar sterlin vergi indirimi vaat ediyor

Britanya Başbakanı Rishi Sunak dün, neredeyse tüm serbest meslek sahipleri için Ulusal Sigorta'nın kaldırılması da dahil olmak üzere 17 milyar sterlinlik vergi indirimi içeren bir seçim bildirgesi açıkladı.


New York Times | Başkan'ın oğlu, silah suçlamalarından suçlu bulundu

The Washington Post | Hunter Biden, federal silah davasında suçlu bulundu

ABD Başkanı Joe Biden'ın yaşayan en büyük oğlu Hunter Biden, salı günü taş kokain kullanırken bir tabanca almakla ilgili kendisine yöneltilen üç suçlamadan da suçlu bulundu. 

Kara açıklanırken Biden'a destek için aile ve arkadaşları mahkeme salonundaydı. First Lady Jill Biden da üvey oğluna destek olmak için salondaydı.

Bir hafta boyunca Biden ailesinin memleketi Wilmington, Delaware'de devam eden duruşmalarda Hunter Biden, bağımlılığından söz etti. Jüri kararını, iki güne yayılmış şekilde 3 saat boyunca tartıştıktan sonra verdi. 

ABD Başkanı Joe Biden salı günü, "Bu davanın sonucunu kabul edeceğim ve Hunter itiraz edip etmeyeceğini düşünürken yargı sürecine saygı göstermeye devam edeceğim" dedi. 

Biden, "Jill ve ben her zaman Hunter'ın ve ailemizin geri kalanının yanında sevgi ve destek ile duracağız. Hiçbir şey bunu değiştirmeyecek" diye konuştu. 

Başkan, daha önce suçlu bulunursa oğluna af çıkarmayacağını söylemişti. 


eKathimerini | Miçotakis sağa kayış ihtimali yok dedi

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, iktidardaki merkez sağ Yeni Demokrasi'nin Avrupa Parlamentosu seçimlerinde aldığı olumsuz sonucun ne daha da sağa kaymasına ne de reform cephesinde indirimlere yol açmayacağında ısrar etti. 

Seçimlerden bu yana verdiği ilk röportajda Miçotakis, sağa dönüş iddialarını "yanlış ve tamamen kafa karıştırıcı" olarak nitelendirdi ve hükümetin etkinliğini vurguladı.

"Mesele merkeze mi yoksa sağa mı gittiğimiz değil, daha etkili olup olmadığımızdır" diyen Miçotakis, sorunların rengi ya da siyasi yönü olmadığını vurguladı.


TASS | Putin: Rusya, Türkiye'nin BRICS'e ilgisinden memnun

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Moskova'nın Türkiye'nin BRICS'e olan ilgisinden memnuniyet duyduğunu ve ortak ortak sorunları birlikte çözmeyi desteklediğini söyledi.

Salı günü Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ile bir araya gelen Putin, "Türkiye'nin BRICS'in faaliyetlerine gösterdiği ilgiden memnunuz. Doğal olarak üye ülkelerle birlikte olma, yakınlaşma ve ortak sorunları çözme taahhüttü ve isteğini destekleyeceğiz" dedi. 

Güvenlik ve küresel arenada koordinasyon konularına değinen Putin, "Durum daha yakın işbirliği gerektiriyor; özellikle de parçası olduğumuz bölgenin ülkeleri arasında. Böylece daha etkili olabiliriz" diye konuştu. 


Al Arabiya | Hamas, BM destekli Gazze ateşkes planını kabul ettiğini açıkladı; ABD "umut verici bir işaret" dedi

Hamas'ın Gazze'de İsrail'le savaşı sona erdirecek ABD planını destekleyen Birleşmiş Milletler kararını kabul ettiği ve ayrıntıları görüşmeye hazır olduğu bildirildi. 

Dışişleri Bakanı Antony Blinken, İsrailli muhalif liderlerle yaptığı görüşmelerin ardından Tel Aviv'de yaptığı açıklamada, İsrail-Hamas savaşının sona ermesinin ardından Gazze'ye yönelik planlarla ilgili görüşmelerin önümüzdeki birkaç gün içinde devam edeceğini söyledi.

Blinken Hamas'ın açıklamasının "umut verici bir işaret" olduğunu ancak İsrail kuşatması altındaki Gazze'deki Hamas liderliğinden hala kesin bir açıklama gelmesi gerektiğini söyledi.