Buna ek olarak Ukrayna lideri Volodimir Zelenski, Moskova'daki ziyaret devam ederken, Şi Cinping'e, sunulan barış planı ile ilgili görüşme çağrısı yaptığını hatırlatan bir açıklama yaptı.
ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, böylesi bir zamanda gerçekleşen ziyaretin Putin'e yapılan kötülükler noktasında "diplomatik koruma" verdiğini savundu.
Şi ve Putin geçen yıl işgalin başlamasından kısa süre önce bir araya gelerek iki ülke arasındaki "sınırsız dostluktan" söz etmiş ve "işbirliğinin dışında kalan hiçbir alan olmayacağını" söylemişti.
Fakat savaş başladıktan sonra Çin, Rusya’nın her alanda yanında olmadı.
Örneğin, BM Genel Kurulu’nun Rusya’yı işgal nedeniyle kınadığı bazı oturumlarında Rusya’nın yanında yer almaktansa çekimser kalmayı tercih etti.
Çin işgal başladıktan sonra, bugüne kadar Moskova’ya silah satışı da yapmadığını belirtiyor.
Bugünkü görüşme öncesinde Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada, “Umarız ki Şi, Putin’in Ukrayna kentlerini, okullarını ve hastanelerini bombalamayı sonlandırması, savaş suçlarına ve katliamlara son vermesi için baskı yapar” denildi.
Şi'den Orta Asya hamlesi
Öte yandan, Şi bu hafta Orta Asya’da da yeni bir girişimde bulundu ve bölgedeki tüm eski Sovyet ülkelerini Çin’de bir zirveye davet etti.
Fransız haber ajansı AFP’ye göre Mayıs’ta düzenlenecek “Çin-Orta Asya Zirvesi” adlı etkinliğe Kazakistan, Kırgızistan, Tacikistan ve Özbekistan davet edildiğini açıkladı. Türkmenistan’dan ise bir açıklama gelmedi.
Yeraltı kaynakları açısından zengin bu bölge son dönemde Şi’nin yanı sıra Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ve AB Konseyi Başkanı Charles Michel tarafından ziyaret edildi.