Dünya

Putin: Batı yaptırımları sadece Rusya ve Belarus'un birleşmesini hızlandırıyor

Belarus, Rusya'nın Ukrayna'yı işgalini destekleyen tek eski Sovyet cumhuriyeti olmuştu

02 Temmuz 2022 08:49

T24 Dış Haberler

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Batı yaptırımlarının "sadece Rusya ve Belarus'un entegrasyonunu hızlandırmaya yaradığını" söyledi.

Batılı ülkeler Ukrayna'nın işgali nedeniyle Moskova'ya daha önce eşi benzeri görülmemiş seviyede yaptırımlar uygularken, Minsk de Rus ordusuna topraklarını ve sınırlarını kullanma izni verdiği için cezalandırıldı. 

Rus ve Belarus Bölgeleri Forumu'nda konuşan Putin, "Kolektif Batı' dedikleri şeyin tarihte emsali olmayan siyasi ve yaptırım baskısı bizi birleşme sürecimizi hızlandırmaya itiyor" dedi.

Putin, "Ne de olsa birlikte olduğumuzda yasa dışı yaptırımların hasarını en aza indirmek daha kolar; talep olan ürünleri üretmek, yeni yetkinlikler geliştirmek ve dost ülkelerle işbirliğini artırmak daha kolay" diye konuştu.

Belarus Devlet Başkanı Aleksandır Lukaşenko, şu ana kadar Rusya'nın Ukrayna'yı işgaline destek veren tek eski Sovyet cumhuriyeti lideri oldu.

Forumda konuşan Lukaşenko da "eğer eski Sovyet cumhuriyetleri egemenlik ve bağımsızlıklarını korumak istiyorlarsa Rusya ve Belarus'la bağlarını güçlendirmeleri gerektiğini" ifade etti.

Rusya ve Belarus, geniş ekonomik ve savunma işbirliğine alan sağlayan "Birlik Devlet" yapısını oluşturmuşlardı. Kremlin, iki ülke arasında birleşime giden daha kapsamlı bir entegrasyon süreci isterken, Lukaşenko henüz bunun için gerekli siyasi ve ekonomik birleşme planlarını kabul etmedi.