Gündem

PUTİN BASIN TOPLANTISINDA KONUŞTU(GENİŞ HABER)

DHA İSTANBUL -   Haber: Gülseli KENARLI - Kamera: Güven USTA / İstanbul DHA Türkiye'nin ev sahipliğindeki Suriye konulu dörtlü zirve, sona erdi

28 Ekim 2018 01:06

DHA İSTANBUL -

 

Haber: Gülseli KENARLI - Kamera: Güven USTA / İstanbul DHA

Türkiye\'nin ev sahipliğindeki Suriye konulu dörtlü zirve, sona erdi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan\'ın ev sahipliğinde Cumhurbaşkanlığı Vahdettin Köşkü\'nde ikili görüşmelerin ardından saat 16.20\'de başlayan zirveye Almanya Başbakanı Angela Merkel, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Astana platformu ile BM Suriye Özel Temsilcisi Steffan de Mistura Vahdettin Köşkü katıldı. Toplantı  yaklaşık 3 saat sürdü. Zirvenin ardından liderler ortak basın toplantısı için kameralar karşısına geçti.

 

Basın toplantısında bir konuşma yapan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Suriye\'de çözüm için çalışmaların devam edeceğini belirterek, “Bunun için elverişli şartlar sağlandı. Türkiye, Rusya ve İran\'ın Astana formatı çerçevesinde yürüttükleri faaliyetler sayesinde ülkenin büyük bölümü teröristlerden arındırıldı. Ülke adım adım barışa doğru ilerliyor\" dedi.

 

SİYASİ ÇÖZÜM

Putin, Suriye halkının kaderini kendisinin tayin etmesi gerektiğini belirterek, “Bu amaçla Astana formatının ve küçük grupla çabalarını birleştirmesini bu yönde görüştük. Suriye\'deki siyasi çözümün sahada hızlı ilerlemesine, yapıcı tutum sergileyen Suriye temsilcilerini bu sürece dahil etmeye çalışacağız. Öncelikle Cenevre\'de anayasa komitesi çalışmalarına başlamamız gerekiyor\" diye konuştu. 

 

“ORADA BİRİKEN RADİKAL UNSURLARIN TEMİZLENMESİ GEREKİYOR\"

Putin, komitenin Suriye\'deki toplumun tüm katmanlarınca tanınması  gerektiğine dikkat çekerek, “Çoktandır ihtiyaç duyulan anayasal reformları yapabilecektir. Bu da Suriye\'deki devleti daha güçlü hale getirecektir. Böylece Suriye\'deki toplumu birleştirecektir. Bizi son derece titiz bir çalışma bekliyor\" dedi. Putin, şiddet ortamının azaltıldığını belirterek, “Fakat orada biriken radikal unsurların temizlenmesi gerekiyor. Bu bizim için son derece güncel bir hedeftir. Savaş tecrübesini elde eden bu caniler, ülkelerimizde sessizce taraftar devşirebilir. İdeolojilerini topluma aşılayabilir. Bu kabul edilmez bir şeydir\" şeklinde konuştu.

 

“TÜRK PARTNERLERİMİZ BUNUNLA İLGİLİ ELİNDEN GELENİ YAPIYOR\"

Putin, \"Silahsızlanmış bölgenin oluşturulmasının geçici bir tedbir olduğu düşünüyoruz. Kısa süre içinde hem muhaliflerin hem de ağır silahların çekilmesi için çaba sarf edeceğini ümit ediyoruz. Türk partnerlerimiz bununla ilgili elinden geleni yapıyor” dedi.

Putin, ayrıca “Rusya, Suriye Arap Devleti\'ne terör tehdidinin ortadan kaldırılmasına kararlı bir şekilde yardımcı olacaktır” diye konuştu.

Putin, “Bizim şöyle bir teklifimiz var. Mültecilerle ilgili bir uluslararası konferans düzenlemeyi hedefliyoruz. Bu olmazsa ilerleme kaydedilemeyecek\" dedi.

 

Görüntü Dökümü:

----------

- Putin\'in açıklamaları=

 

 

Haber, değiştirilmeden kaynağından otomatik olarak eklenmiştir