Dünya

Putin, ABD’yi kendini dünyada Tanrı’nın elçisi gibi görmekle suçladı

17 Haziran 2022 21:30

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Amerika Birleşik Devletleri’ni (ABD) kendini dünyada Tanrı’nın elçisi gibi görmekle suçlarken, AB’nin yaptırımlar yüzünden 400 milyar dolar kaybettiğini iddia etti.

Putin, St. Petersburg kentinde düzenlenen ve hiç bir Batı ülkesinin katılmadığı Uluslararası Ekononi Forumu’nda konuştu.

Euronews'in haberine göre, ABD’ye ve müttefiki Batı ülkelerine sert eleştiriler yönelten Putin, “Soğuk Savaş'ta zafer ilan eden ABD kendisini hiçbir sorumluluğu olmayan, sadece çıkarları olan ve bu çıkarları kutsal ilan eden, Tanrı'nın yeryüzündeki elçisi ilan etti." ifadesini kullandı.

"AB'nin 400 milyar dolardan fazla kaybı var"

Rusya’ya yönelik yaptırımların başarılı olmadığını iddia eden Putin, tam tersine yaptırımlar yüzünden AB ülkelerinin 400 milyar dolardan fazla kaybı olduğunu iddia etti.

Putin, “Batı ülkeleri, dünyada son yıllarda yeni güç merkezlerin oluştuğunu ve bu ülkelerin kendilerini giderek daha güçlü bir şekilde dile getirdiğini fark etmemiş görünüyor. Bu ülkelerin her biri kendi siyasi sistemlerini ve devlet kurumlarını geliştirip, kendi ekonomik büyüme modellerini uyguluyor. Elbette bu ülkeler onları koruma ve kendi ulusal egemenliklerini sağlama hakkına sahip.” dedi.

Batı ülkelerinin dünyayı sadece kendilerinin yönetebileceği hissiyle davrandığını iddia eden Putin, “Bazı Batılı ülkeleri yöneticileri bu tür illüzyonlara sahip. Bazı gerçekleri görmek istemiyor ve ısrarla geçmişin gölgesine sarılıyorlar. Batı'nın sadece siyasette ve dış dünyada hakimiyetini düşünüyorlar.” ifadesini kullandı.

Putin, Rus halkının ataları gibi güçlü olduğunu ve yaptırımlarını üstünden başarıyla kalkabileceğini ve bütün sorunları çözebileceğini savundu.

Putin, ABD ve müttefiklerinin tarihin akışını değiştirip, bağımsız ve egemen Rusya’yı zayıflatmak isteğini iddia etti.