Gündem

Prof. Şükrü Hatun, Uluslararası Çocuk ve Adolesan Diyabet Birliği Lestradet Eğitim ve Savunuculuk Ödülü'ne layık görüldü

ISPAD, her yıl eğitim ve savunuculuk alanında olağanüstü katkılarda bulunan ISPAD üyelerine, ünlü Fransız çocuk diyabet uzmanı Profesör Henri Lestradet adına ödül veriyor

21 Ekim 2023 12:29

T24 Haber Merkezi

Uluslararası Çocuk ve Adolesan Diyabet Birliği/International Society for Pediatric and Adolescent Diabetes (ISPAD), bu yılın "Lestradet Eğitim ve Savunuculuk Ödülü"nü, Rotterdam'da düzenlenen törenle; diyabet alanındaki kıymetli çalışmalarıyla tanınan Koç Üniversitesi Öğretim Üyesi, T24 yazarı Prof. Dr. Şükrü Hatun’a verdi. 

Ödül töreni ISPAD’ın 49’uncu yıllık konferansında, 20 Ekim'de Rotterdam’da yapıldı.

Törende kısa bir konuşma yapan Prof. Hatun “Adımın Dr. Lestared'in yanında anılmasını sağlayan bu ödül için size tüm kalbimle teşekkür ederim” dedi ve Gazze’de yaşayan diyabetli çocukların trajik durumuna dikkat çekti.

Prof. Dr. Hatun, şunları kaydetti:

“Hepimiz hayatımızda pek çok şey yaparız, ancak yaptığımız işpe tutkuyla bağlanmak kişiliğimizle olduğu kadar yaptığımız işin insanların hayatındaki önemiyle de ilgilidir. Yaklaşık 30 yıldır diyabetli çocukların sağlığı için çalışan bir hekim olarak, işimi her zaman bir armağan olarak gördüm.

İki bin on yılında bu ödülü alan Barbara Anderson'un bir yazısında Doktor Henri Lestradet'i "diyabetli çocukları ve ailelerini eğitmeye tutkulu bir Fransız pediatrik diyabetolog" olarak tanımlayan cümleleri okuyup, hayatını incelediğimde kendime ve ekip arkadaşlarıma bir "yoldaş" bulduğumu hissettim.

Bu nedenle, adımın Dr. Lestared'in yanında anılmasını sağlayan bu ödül için size tüm kalbimle teşekkür ederim.

Hızla gelişen diyabet teknolojilerine erişimin önündeki engeller nedeniyle eşitsizliklerin hem mutlak hem de göreceli olarak arttığı bu acımasız zamanlarda Lestared'in mirasının daha da önem kazandığını düşünüyorum. Öte yandan son günlerde Gazze'de yaşayan diyabetli çocukların insüline ihtiyaç duyduğuna dair haberler geliyor. Lestared'in "Hiçbir çocuk diyabetten ölmesin" dileğini yerine getirmeye odaklanmamız ve savaş bölgelerindeki diyabetli çocukların trajik durumunu acilen ele almak üzere küresel farkındalık yaratmak için daha fazla çaba göstermemiz gerektiğine inanıyorum.

Umarım ISPAD topluluğundaki hepimiz Profesör Henri Lestradet'in mirasını devam ettirmek için birlikte ve onun gibi tutkuyla çalışabiliriz.

Son olarak, bu ödülü alma yolunda yıllardır Arkadaşım Diyabet Çocuk Kampları'na katılan ve çalışmalarımın çoğunu bilen kızlarım Kardelen ve Zeynep'e, diyabetli çocuklara en iyi bakımı sunmak için birlikte yorulmadan çalıştığım Gül Yeşiltepe, Tuğba Gökçe, Ecem Can ve Elif Eviz gibi özverili ekip arkadaşlarıma teşekkür ederim. Ayrıca sevgili dostlarım ve çalışma arkadaşlarım Dr. Abdullah Bereket ve Dr. Belma Haliloğlu’na, ülkemizde ve dünyada diyabetli çocuklar için çalışan herkese teşekkür ederim”.