Gündem

Prof. Dr. Tüysüz'den "Adana" uyarısı: Riskli faylarla çevrili, yapı stoku iyi değil

02 Ağustos 2023 19:04

Türkiye'nin deprem konusunda en risksiz sanılan şehri Konya'da, 1 Ağustos akşamı 5 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Uzmanlar, Türkiye'nin risksiz olduğu düşünülen şehirlerinde de dikkatli olunması gerektiğini söyledi. 

NTV'ye konuşan Jeolog Prof. Dr. Okan Tüysüz'e göre, Konya dahil Türkiye'nin hiçbir şehri deprem konusunda risksiz değil. Ayrıca uzun süredir suskun olan fayların varlığı da tehlikeyi arttırıyor. Tüysüz,

Adana'nın riskli faylarla çevrili olduğunu ifade ederken yapı stokunun iyi olmadığını da söyleyen Tüysüz, 6 Şubat depremlerinin stres yüklediği faylar konusunda uyarılarda bulundu.

Bundan sonra yapılan hesaplamalarda bazı bölgelerde stres transferi tetiklemekte olabileceğini belirten, Tüysüz, "Bu bölgede deprem olacaktır. Bunlardan biri Çardak- Savrun bölgesinde yani sürgü Elbistan'a ve Kozan'a kadar burada çok sayıda fay var" dedi.

Sismolojik olarak Konya'nın sakin bir yapısı olduğu iddialarına doğru bir düşünce olmadığını belirten Tüysüz, "Türkiye'de bilinen 85 deprem tane deprem üretme potansiyeli olan fay var. Konya'nın içerisinden diri fay var" diye konuştu. Tüysüz, şöyle devam etti:

"Adana'nın konumuna baktığımız zaman çevresi faylarla çevrili. Bugün olmazsa başka bir fay, 50-100 yıl içinde Adana kötü zeminiyle gelecekte etkilenecek bir bölgedir. Bingöl Yedisu uzun zamandır 1700'den bugüne deprem olmamış Kuzey Anadolu'nun kırılmamış parçası. 7,2-7,3 deprem üretebilir. Kırılırsa Erzincan, Bingöl ve Tunceli'de ciddi etki yaratacaktır."

TIKLAYIN | Prof. Dr. Okan Tüysüz: Adana'daki deprem bekleniyordu, stres boşaldı

TIKLAYIN | Adana'da peş peşe depremler!