Gündem

Prof. Dr. Mustafa Sarı’dan körfezdeki renk değişimini “plankton çoğalması”yla açıklayan Başkan Tugay’a:  Asıl sorun kirlilik!

27 Ağustos 2024 10:39

Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi öğretim üyesi, Prof. Dr. Mustafa Sarı, İzmir Körfezi’nde yaşanan renk değişimini plankton çoğalmasıyla açıklayan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay’a itiraz etti. Prof. Dr. Sarı, “Açıklama teknik olarak doğru aslında ve bunda illa iklim değişikliğinin de payı var elbette. Ancak asıl sorun bu değil İzmir Körfezinin yoğun şekilde kirli olmasıdır” dedi.

Hürriyet yazarı Fulya Soybaş’a konuşan Sarı, “İzmir körfezi, özellikle de iç tarafı, ciddi anlamda kirliliğe maruz. Azot ve fosfor yükü çok fazla. Normal şartlarda Mart- nisan yani ilkbahar aylarından itibaren körfezin sığ kıyılarında ötrofikasyon (en büyük etkeni fosfattır. İnsan ve hayvan atıklarının noktasal boşalımı sebebiyle de oluşan bir durumdur) yani alg patlamalarını zaten görüyorduk. Geçmişte birtakım uygulamalarla kirlilik yükü azaltılmıştı ama anlaşılıyor ki bunlar artık yeterli gelmiyor. Ve körfezin yükü her geçen gün artıyor” dedi.

“Asıl sorun İzmir Körfezi’nin yoğun şekilde kirli olmasıdır”

Sarı, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay’ın körfezdeki renk değişikliği ve balık ölümlerinin plankton çoğalmasıyla ortaya çıktığını düşündüklerini belirterek, yaptığı “Alg denen bu tür geçen yıl körfezde ilk kez saptandı. Hatta geçen yıl da alg patlaması gerçekleşti, bu yıl da ikincisini yaşıyoruz. Bu türler bizim denizlerin türleri değil, muhtemelen gemilerle, sonradan taşındı. İklim değişikliğiyle de çoğalıyor ve körfezde baskın hale geliyorlar” açıklamasına itiraz etti. Sarı, şunları kaydetti:

“Doğru, tüm dünya küresel iklim değişikliğinin etkisi altında. Ancak tüm kusuru ve de yükü iklim değişikliğine bağlamayı kabul etmiyorum. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin açıklamasına üzüldüm doğrusu. İklim değişikliğine bağlı olarak deniz suyu sıcaklığı artmış, alg patlaması olmuş, alglerde oksijeni tüketmiş ve balıklar da ölmüş! Açıklama teknik olarak doğru aslında ve bunda illa iklim değişikliğinin de payı var elbette. Ancak asıl sorun bu değil İzmir Körfezinin yoğun şekilde kirli olmasıdır.”