Ekonomi

Prof. Dr. Hakan Kara'dan enflasyon değerlendirmesi: TÜİK'in ölçümünde yapısal bir değişim seziyorum

Temmuz'un ardından ağustos ayında da aylık enflasyon yüzde 9'u geçti

04 Eylül 2023 11:09

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) eski baş ekonomisti ve Bilkent Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Ali Hakan Kara, Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) aylık yüzde 9,09, yıllık ise yüzde 58,94 olarak açıkladığı enflasyon verilerini, "Tam ispatlayamam ama son aylarda TÜİK’in enflasyon ölçümünde bir yapısal değişim seziyorum" sözleriyle değerlendirdi.

TÜİK verilerine göre, ağustosta tüketici enflasyonu, piyasa beklentilerini aşmıştı. Yüzde 7,3 seviyesindeki tahminlere karşın aylık enflasyon, temmuzun ardından ağustos ayında da yüzde 9'u aşmıştı.

Yıllık enflasyon ise yüzde 59'a dayanarak Merkez Bankası'nın "gerçekçi" olarak değerlendirilen yüzde 58'lik enflasyon hedefini henüz ağustos ayından geçmişti.

Verileri, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda değerlendiren Prof. Dr. Kara, "Tam ispatlayamam ama son aylarda TÜİK’in enflasyon ölçümünde bir yapısal değişim seziyorum.

2022 Mart ayından bu yana ciddi farklılaşan İTO-TÜİK aylık enflasyon farkı seçimden sonraki üç ayda tekrar sıfıra yaklaştı" dedi.

TIKLAYIN: TÜİK verilerine göre enflasyon, ağustosta Merkez Bankası'nın "gerçekçi" yıl sonu enflasyon tahminini aştı