Ekonomi

Prof. Dr. Daron Acemoğlu: Muhalefet, ekonomi konusunda somut bir öneri getirmedi

Prof. Dr. Acemoğlu, yabancı yatırımcının Türkiye konusunda iyimser olmaya çalıştığını belirtti

20 Haziran 2023 13:40

Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MİT) öğretim üyesi, ekonomist Prof. Dr. Daron Acemoğlu, seçimlerle ilgili değerlendirmesinde "Kendimi muhalefete yakın hissetsem de, birçok açıdan söylediklerini beğensem de ekonomi konusunda soyut, somut bir şey getirmediler" dedi. 

Prof. Dr. Acemoğlu, Medyascope'tan Ruşen Çakır'a değerlendirmelerde bulundu. Seçimleri AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kazanmasıyla ilgili Prof. Dr. Acemoğlu, şunları söyledi:

1970’lere, 1960’lara, hatta 1980’lere ve 1990’lara gidersek, her ülkede ekonominin seçim sonuçlarına etkisi olduğunu görürüz ama bu giderek zayıflayan bir ilişki. Bunun nedeni de kutuplaşma. Türkiye özelinde, bu çok daha kuvvetli. Birkaç ana nedeni anlamak lazım. Hem Erdoğan dönemini anlamak için, hem de belki gelecek seçimler için bir ders niteliğinde. Ortada, kutuplaşmayan az insan var artık. Onlar ekonomiye göre sağa veya sola gidiyor artık. İkincisi, dünyadan daha kuvvetli bir şekilde, Türkiye medyası bağımsızlığını kaybetmiş durumda. Bilgiler, seçmene gitmiyor ve farklı şekilde ulaşıyor. Üçüncüsü, son dönemde ekonomi çok kötü durumda. Tüm Erdoğan dönemine bakarsanız, onun temsil ettiği gruplar için çok önemli adımlar atıldı: Altyapı, hastaneler, eğitim… Erdoğan seçmeni ekonomik acıyı hissetse de, büyük bir minnet de var. Sonuncusu da, AKP büyük bir yandaş hizmet ağı kurmuş durum da. Kendini destekleyenlere büyük bir kaynak akıtıyor. Bu dördünü bir araya koyunca, Erdoğan nasıl kazandı, daha iyi anlıyoruz."

Muhalefete ekonomi eleştirisi

Prof. Dr. Acemoğlu, ülkedeki en büyük sorunun ekonomi olarak görülmesine rağmen muhalefetin ekonomik sorunları çözebileceği yönündeki yaygın bir inanışın olmadığı yönündeki anketlerin hatırlatılması üzerine şu ifadeleri kullandı:

"Açık konuşursak, ben kendimi her ne kadar muhâlefete yakın hissetsem de, birçok açıdan söylediklerini beğensem de, ekonomi konusunda çok somut bir şey getirmediler. Ama senin söylediğin anket sonucu, bence medyayla da çok ilgili. Çünkü her ne kadar somut bir şey getirmiş olmasa da, muhâlefetin az çok söyledikleri AKP’nin şu andaki ekonomi programlarından çok daha iyi. Fâizlerin reel olarak bu kadar negatif olması, yapısal problemlerle ilgili hiçbir şey yapılmamasının, ekonominin kötü durumda olmasında çok büyük etkisi var. Ama medya bunu açık bir şekilde anlatmadığı için, hattâ 'Muhalefet, özellikle CHP bu ekonomiyi yürütemez' kozunu çok oynadığı için belki de biraz böyle oluyor."

Mehmet Şimşek değerlendirmesi

Prof. Dr. Acemoğlu, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'e güven duyulduğunu ve yabancı yatırımcının Türkiye konusunda iyimser olmaya çalıştığını söyleyerek, "Kısa dönemde iyimser bir hava esmesi normal. Şimşek ve grubu başarılı olursa, Türkiye için çok iyi bir şey. Benim de içtenlikle isteyeceğim bir şey. Soru, başarılı olabilirler mi? Anladığım üzere, Mehmet Şimşek tek başına gelmiş bir insan. Sistemde büyük bir değişim olmadı. Mehmet Şimşek gibi elli insan gelmedi bürokrasiye. Bana şu mesajı veriyor bu, Erdoğan ve grubu aktif bir şekilde ekonomi politikalarıyla ilgilenmeye devam edecek. Bu da bir soru işareti yaratıyor” dedi.