Dünya

Prof. Dr. Adem Sözüer yorumladı; Uluslararası Adalet Divanı'nın İsrail’e açılan ‘soykırım’ davasındaki tedbir kararı ne anlama geliyor?

"Bu bir son karar olmadığı için bu aşamada soykırım bakımından verilebilecek önemli bir tedbir kararı"

26 Ocak 2024 21:08

T24 Haber Merkezi 

Ceza hukukçusu Prof. Dr. Adem Sözüer, Uluslararası Adalet Divanı'nın İsrail'e açılan "soykırım" davasında tedbir kararı almasına ilişkin olarak, "Tedbir kararında Soykırım Sözleşmesine açıkça atıf yapılıyor. Uluslararası Adalet Divanı açıkça ateşkes demiyor, çünkü Hamas'ı hariç tutmak istiyor.Ancak bu karar sivillere karşı ateşkesi de kapsayan çok geniş bir tedbir. İsrail sivillere zarar verebilecek yerleşim yerlerini bombalama gibi askeri saldırılar yapamaz" değerlendirmesini yaptı. 

Uluslararası Adalet Divanı, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarında 1948 tarihli Birleşmiş Milletler (BM) Soykırımın Önlenmesi ve Cezalandırılması Sözleşmesi'ni ihlal ettiği gerekçesiyle Güney Afrika Cumhuriyeti tarafından açılan davadaki ihtiyati tedbir talebine ilişkin kararını açıkladı. Divan, İsrail'den Gazze Şeridi'ndeki ölüm ve hasarı kontrol altına almaya çalışmasını talep etti ancak ateşkes emri vermekten kaçındı.

TIKLAYIN - Lahey'de İsrail'e soykırım davasındaki ihtiyati tedbir taleplerine ilişkin karar açıklandı: Ateşkes yerine "soykırımı önleme" emri

Ceza hukukçusu Prof. Dr. Sözüer, Uluslararası Adalet Divanı'nın İsrail'e açılan "soykırım" davasında tedbir kararı almasını yorumladı. 

Sözüer'in UAD kararına dair değerlendirmesi şöyle: 

"Karar garip değil, savaşa da dur diyor aslında: Uluslarası Adalet Divanı açıkça İsrail'e soykırım suçlaması yapmıştır. Bu bir son karar olmadığı için bu aşamada soykırım bakımından verilebilecek önemli bir tedbir kararı. UAD, iki noktayı vurguluyor. 

1) İsrailin Gazze'deki Filistinlilere ilişkin olarak, Soykırım Suçunun Önlenmesi ve Cezalandırılması Sözleşmesi kapsamındaki "tüm fiillerin" işlenmesini önlemelidir.

2) Bunun için İsrail yetkisi dahilindeki "tüm tedbirleri" almalıdır. 

Tedbir kararında Soykırım Sözleşmesine açıkça atıf yapılıyor.  Uluslararası Adalet Divanı açıkça ateşkes demiyor, çünkü Hamas'ı hariç tutmak istiyor.Ancak bu karar sivillere karşı ateşkesi de kapsayan çok geniş bir tedbir. İsrail sivillere zarar verebilecek yerleşim yerlerini bombalama gibi askeri saldırılar yapamaz.  Filistinlilerin Gazzeden ayrılmaya zorlayıcı hiç bir askeri ve başka türden girişimde bulunamaz.İnsani yardımlar engellenemez, elektrik su gaz v.s  kesilemez. Mahkeme açıkça İsrail'in, güvenlik güçlerinin soykırım yapmamasını sağlaması gerektiğini söylüyor. İsrail'in Gazze'deki soykırımı önlemek için ne gibi önlemler alındığına ilişkin bir ay içinde mahkemeye rapor sunması gerekiyor."