Gündem

Prof. Adem Sözüer'den Mustafa Sönmez'in gözaltına alınmasına tepki: Kanunları uygulamama kanunu devrede

İktisatçı-yazar Mustafa Sönmez sosyal medya paylaşımları gerekçesiyle bu sabaha karşı evine düzenlenen baskınla gözaltın alınmıştı

14 Nisan 2019 16:07

2004 yılında hazırlanan yeni Türk Ceza Kanunu (TCK) ile Ceza Muhakemesi Kanunu’nun mimarlarından olan İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Ceza ve Ceza Muhakemesi Hukuku Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Adem Sözüer, iktisatçı-yazar Mustafa Sönmez'in sabaha karşı evine baskın yapılarak gözaltına alınmasını eleştirdi.

2008 yılında, 'Ergenekon Operasyonu’ kapsamında, 83 yaşındaki İlhan Selçuk, İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek ve eski Rektör Kemal Alemdaroğlu’nun sabaha karşı gözaltına alınmasının ardından Hürriyet gazetesine verdiği "'Bir gece ansızın gelebilirim' zihniyetiyle insanların gözaltına alınmasının insan haklarına aykırı. Ülkemizde, ceza adaleti alanında köklü reformlar yapıldı. Ancak bazen öyle uygulamalar yapılıyor ki, sanki reformlara karşı bir direniş, bir başkaldırı gibi. ’Gece baskını’ şeklindeki uygulamalar bunun tipik bir örneği. İfadesi alınacak kişinin davetiye ile çağrılması gerekir. Çağrılma nedeni belirtilir. Gelmeme halinde zorla getirileceği de yazılır" demecini hatırlatarak "Kanunları uygulamama kanunu devrede" dedi.

İktisatçı-yazar Mustafa Sönmez, sosyal medya paylaşımlarında  "Cumhurbaşkanı'na hakaret" ettiği gerekçesiyle bu sabaha karşı evine yapılan baskınla gözaltına alınmıştı. 

Vatan Emniyet Müdürlüğü'ndeki ifade işlemlerinin ardından Kartal'daki Anadolu Adliye Sarayı'na sevk edilen Sönmez serbest bırakılmıştı.