Gündem
BBC Türkçe

Prens William: Orta Doğu'da çatışmalar bir an önce son bulmalı

Prens William İsrail-Hamas savaşıyla ilgili yaptığı açıklamada "çatışmaların bir an önce son bulması" çağrısı yaptı. İngiltere'deki ana muhalefet İşçi Partisi ilk kez Gazze'de "acil insani ateşkes" çağrısında bulunurken, ABD de ilk kez "geçici ateşkes" talebini dile getirdi.

20 Şubat 2024 20:34

İngiltere Kralı 3. Charles'ın oğlu ve tahtın varisi Prens William, İsrail-Hamas savaşıyla ilgili yaptığı açıklamada "çatışmaların bir an önce son bulması" çağrısı yaptı.

İngiltere'deki ana muhalefetteki İşçi Partisi ilk kez Gazze'de "acil insani ateşkes" çağrısında bulunurken, ABD de ilk kez "geçici ateşkes" talebini dile getirdi.

Prens William, "Hamas'ın terörist saldırısından bu yana Orta Doğu'da yaşanan çatışmaların korkunç insani maliyetine" dikkat çekti.

Londra'daki Kızılhaç'ı ziyareti sırasında konuşan Prens William, Gazze'ye insani desteğin arttırılması ve rehinelerin serbest bırakılması ihtiyacından söz etti.

Video bağlantısıyla Kızılhaç çalışanlarından bölgede yürütülen insani yardım çabaları hakkında bilgi alan Prens, "Çok fazla insan öldürüldü" dedi.

Bu ay boyunca bölgedeki savaşta insanların çektiği acı ve sıkıntılara yoğunlaşan ziyaretlerde bulunan Prens William'ın, Orta Doğu'da yaşananlar konusunda güçlü hisler beslediği ve "bir baba olarak derinden etkilendiği" ifade ediliyor.

Prens, "Kalıcı barışın önemi bazen ancak insanların çektiği acıların büyüklüğü karşısında anlaşılıyor" diyor.

Prens William bu ay içinde bir sinagogu da ziyaret edecek ve Yahudi düşmanlığıyla (antisemitizm) ilgili kaygılara dikkat çekecek bir toplantıda gençlerle konuşacak.

Kral 3. Charles bu ayın başlarında kanser teşhisi konulduğundan beri bu tür ziyaretleri gerçekleştirmiyor. Bu süreçte Prens William bu görevi üstlenen kraliyet mensupları arasında olacak.

Charles Ekim ayında, Orta Doğu'daki çatışmaların yol açtığı can kayıplarından bahsetmiş ve farklı inanç ve kültürler arasında saygı gösterilmesi çağrısında bulunmuştu.

Gazze

İşçi Partisi ilk kez acil insani ateşkes çağrısında bulundu

Ana muhalefet İşçi Partisi, çatışmaların başladığı Ekim ayından bu yana ilk kez Gazze'de acil insani ateşkes çağrısında bulundu.

Parti liderliği çatışmaların başlangıcında parti içinden gelen baskılara rağmen, "İsrail'in kendisini savunma hakkı" olduğu gerekçesiyle ateşkes çağrısı yapmayı reddetmiş "insani ara" çağrısı yapmıştı.

İskoçya Ulusal Partisi (SNP) Kasım ayında ateşkes çağrısında bulunan bir önergeyi Parlamento'ya sunmuş, buna nasıl oy verileceği konusunda İşçi Partisi'nde günlerce süren tartışmaların ardından 10 milletvekili ateşkes çağrısına lehte oy vermek için partiden istifa etmiş, partinin 198 milletvekilinden 56'sı önergeyi desteklemişti.

Gölge Dışişleri Bakanı David Lammy, İşçi Partisi'nin pozisyonunun Gazze'deki durumun "evrim geçirmesi" nedeniyle değiştiğini söyledi.

Salı günü İşçi Partisi, SNP'nin ateşkes önergesine ilk kez "acil insani ateşkes" ifadesini kullanan bir değişiklik önergesi sundu.

İşçi Partisi lideri Keir Starmer bir süredir çatışmaların "derhal" durdurulması çağrısında bulunuyordu.

Bir parti sözcüsü "Değişiklik önergemiz müttefiklerimizle uyumlu bir şekilde acil insani ateşkes çağrısında bulunuyor" dedi ve ekledi:

"Rehinelerin serbest bırakılmasına ve iade edilmesine ihtiyacımız var. Çatışmaların derhal durdurulmasına ihtiyacımız var. Gazze için büyük bir insani yardım programına ihtiyacımız var. Refah'ta herhangi bir askeri harekat yapılamaz. Çatışmaların derhal durmasını istiyoruz."

Dışişleri Bakanı David Cameron, hükümetin "çatışmaların hemen durması" çağrısında bulunduğunu belirti ve "İhtiyaç olan şeyin çatışmalara ara verilmesi ve rehinelerin çıkıp yardımların girmesi olduğunu düşünüyoruz" dedi.

Cameron "Yapmamız gereken şey bu duraklamayı kalıcı ve sürdürülebilir bir ateşkese dönüştürmektir" diye ekledi.

Gazze'deki savaşa karşı halk hareketinin en güçlü olduğu batılı ülkeler arasında yer alan İngiltere'de, Stop the War hareketinin düzenli aralıklarla organize ettiği gösterilere yüz binlerce kişi katılıyor.

BM'deki ateşkes tasarısına ABD vetosu

ABD, Birleşmiş Milletler'de (BM) Gazze'de "acil ateşkes" çağrısı yapan bir karar tasarısını veto etti.

Washington, Cezayir tarafından önerilen karar tasarısının savaşı sona erdirmeye yönelik görüşmeleri "tehlikeye atacağını" söyledi.

ABD, bunun yerine "geçici ateşkes" çağrısı yapan kendi tasarısını sundu ve İsrail'i Gazze'nin güneyindeki Refah kentini işgal etmemesi konusunda uyardı.

Daha önce savaşla ilgili BM oylamaları sırasında "ateşkes" kelimesini kullanmaktan kaçınan ABD ilk kez Gazze'de geçici bir ateşkes çağrısında bulundu.

Başkan Obama döneminde ABD'nin Orta Doğu barış özel temsilcisi olarak görev yapan Frank Lowenstein, bu adımı Amerikan politikasında "oldukça önemli bir değişim" olarak nitelendirdi.

Lowenstein, bu değişimin Biden yönetiminin İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve İsrail hükümetiyle yaşadığı hayal kırıklığına işaret etmesi bakımından önemli olduğunu söyledi.

Lowenstein ayrıca Biden'ın Filistinlilerin öldürülmesini durdurmak için daha fazlasını yapması konusunda Arap-Amerikalıların baskısı altında olduğunu belirtti.

Haber, değiştirilmeden kaynağından otomatik olarak eklenmiştir