Dünya

Polis ve hastane personeli dakikalarca üzerine yığıldı; ABD'de nefessiz kalan siyah vatandaş hayatını kaybetti

22 Mart 2023 09:18

ABD’nin Virginia eyaleti, yeni bir polis şiddeti davasında akıl ve ruh sağlığı hastanesinde hayatını kaybeden siyah vatandaşın son anlarının görüntüsünü paylaştı. Görüntülerde, Irvo Otieno isimli siyah vatandaşın polis ve hastane personeli tarafından 11 dakika boyunca yere yatırılarak üzerine bastırıldığı görüldü. 

BBC’de yer alan habere göre, Virginia’da hapishaneden akıl hastanesine götürülen Irvo Otieno isimli siyah vatandaş, son anlarında polis ve hastane personeli tarafından yere yatırılarak üzerine bastırıldı. 

Otieno, 3 Mart’ta hırsızlık şüphesiyle gözaltına alınmıştı. Otieno, kişinin akıl hastalığı sebebiyle kendine ya da başkasına zarar verebileceği durumlarda yapılan acil durum gözaltına alınmıştı.

11 kişi dakikalarca üzerine yığılıyor

Mahkeme için Virginia eyaleti tarafından paylaşılan görüntülerde, Otieno’nun hastaneye elinde kelepçelerle sürüklendiği görülüyor. Görüntülerde en az sekiz kişinin yerdeki adamın üzerine bastırdığı görülüyor. Görüntülere göre Otieno, 11 dakika boyunca yerde bastırılarak tutuluyor. Polis ve hastane çalışanları üzerinden kalktığında, Otieno’nun hareketsiz olduğu görülüyor.

Olay sonrası 911’in arandığı kayıtlara göre, hastane personeli Otieno’ya kalp masajı yapıldığı ve “çok agresif” olduğunu söylüyor. 911 “Pardon hasta agresif mi davranıyor yoksa nefes mi almıyor?” Diye sorduğunda hastane personeli “Agresif davranıyordu, onu kontrol altına almaya çalıştılar şimdi nefes almıyor” diyor. 

Otopsi sonucu: Havasızlık nedeniyle boğuldu

Otopsi sonuçları, Otieno’nun havasızlıktan boğulma sonucu hayatını kaybettiğini gösterdi.

Ailesinin avukatı, Otieno’nun hastaneye getirilmeden önce hücresinde polisler tarafından çıplak şekilde dövüldüğünü gösteren başka bir güvenlik kamerası kaydını izlediğini öne sürdü. Anne Ouko Otieno, “Oğluma, köpeklere yapılan muameleden daha kötü davranıldı.” ifadesini kullandı. Ailenin Kenya’dan ABD’ye göç ettiği aktarıldı.

Otieno’nun ölümü sonrası başlayan mahkeme sürecinin sonunda yedi polis memuru ve üç hastane personeli, ikinci derece cinayetten suçlu bulundu.

George Floyd'un ölümünü hatırlattı

ABD'nin Minneapolis kentinde polis memuru Derek Chauvin, 25 Mayıs 2020'de 46 yaşındaki siyah vatandaş George Floyd’u dolandırıcılık şüphesiyle gözaltına aldığı sırada Floyd'un boynuna dizi ile dakikalarca baskı uygulamıştı.

Olay yerindeki görgü tanıkları tarafından kaydedilen görüntülerde Floyd'un "Nefes alamıyorum" diye polislere durmaları için yalvardığı kaydedilmişti.

Hastaneye kaldırılan Floyd'un polis şiddeti nedeniyle ölmesi hem ülke gündeminde hem de dünyada protestolara neden olmuştu.