Gündem

Plan ve Bütçe Komisyonu üyesi CHP'li Girgin: Saray’ın bütçe teklifine en üst perdeden muhalefet edeceğiz

2020 Yılı Bütçe Teklifi görüşmeleri bugün başlıyor

06 Kasım 2019 11:19

Muhalefetin ‘Halkın değil Saray’ın bütçesi’ olarak değerlendirdiği, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın maaşına 6 bin 750 lira zam öngören, faiz ve güvenlik harcamalarına yüksek tutarda ödenek ayrılan 2020 Yılı Bütçe Teklifi’nin görüşmeleri bugün başlıyor. Plan ve Bütçe Komisyonu üyesi CHP Milletvekili Süleyman Girgin, "Bu bütçe teklifine en üst perdeden muhalefet edeceğiz" dedi.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’ndaki bütçe görüşmelerine bugün, “Bütçe Kanunu Teklifi ve Kesin Hesap Kanunu Teklifi”nin geneli ile “Sayıştay Raporları” üzerindeki görüşmelerle başlanacak. Yarın da Ticaret ve Ekonomi Bakanlıklarının bütçelerinin görüşülecek. Komisyon, kasım ayı sonuna kadar mesai yapacak.

"Bu bütçe, sarayın etrafındaki bir avuç yandaşın ve müteahhidin bütçesidir"

Bütçe Teklifi’nin halka yalnızca bir ‘yük’ olarak yansıyacağını ifade eden CHP'li Girgin, “Sarayın lüks ve şatafat altında yaşaması bütçede açık oluşturmuyor ama ne hikmetse işçiye, memura, emekliye yapılacak ödemeler için bütçe açığı oluşur diye yeterli zam yapılmıyor. Bu bütçe, sarayın etrafındaki bir avuç yandaşın ve müteahhidin bütçesidir. Vergi ve borçlanma bütçesidir. İktidar sınıf bilinci ile hareket ederek kendi sınıfını kolladığı bir bütçe ortaya çıkardı. Bize düşen ise buna karşı mücadele etmektir. Yanlışlarını yüzlerine söylemektir” diye konuştu.

"Savaşa para var, vatandaşa yok"

Plan ve Bütçe Komisyonu üyesi HDP Milletvekili Garo Paylan da bütçe teklifinin görüşmeleri boyunca etkin bir muhalefet yapmak için hazırlıklarını tamamladıklarını söyledi. Bütçe Teklifi’nin genel olarak bir savaş bütçesi olduğunu söyleyen Paylan, “Benim ve komisyon üyesi diğer milletvekili arkadaşlarımın ortak görüşü, bütçenin vicdansız, adaletsiz bir yapıda, sarayın ve savaşın bütçesi olduğudur” ifadelerini kullandı. Teklifin sarayı ve yandaşlarını ihya edecek bir şekilde hazırlandığını ifade eden Paylan, “Güvenlik harcamalarında da büyük bir artış var. AKP, tercihlerini tanklardan, toplardan yana kullanırken atanamayan öğretmenleri, EYT’lileri, yoksulları görmezden geliyor. Bu konulara itirazlarımızı en sert şekilde yapacağız” dedi.

2020 Yılı Bütçe Teklifi’ne göre, kamunun 2020 yılı bütçe giderleri bir önceki yıla göre yüzde 14’lük artışla 960 milyar liradan 1 trilyon 95 milyar liraya, bütçe gelirleri ise 880 milyar liradan 956,6 milyar liraya yükseliyor.

Teklifle Cumhurbaşkanlığı’na 3,1 Milyar TL, Diyanet’e 11.5 Milyar TL, Milli Savunma Bakanlığı’na 53.8 milyar TL, Adalet Bakanlığı’na 18.7 milyar TL, Hazine ve Maliye Bakanlığı’na ise 434 milyar TL ödenek tahsis edilmesi öngörülüyor.