Gündem

Pınar Selek ile Dayanışma Kolektifleri Koordinasyonu: Her geçen gün kötüleşen sağlığı konusunda endişeliyiz

Selek'in davası 29 Eylül Cuma günü saat 14:00’te İstanbul 15. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek

27 Eylül 2023 14:40

Pınar Selek ile Dayanışma Kolektifleri Koordinasyonu, akademisyen- sosyolog Selek’in yargılandığı davanın 29 Eylül’deki duruşması öncesinde açıklama yaparak, "Her geçen gün kötüleşen sağlığı konusunda endişeliyiz" dedi. 

Açıklamada, Pınar Selek'in yeniden yargılandığı davayı takip etmek için büyük bir uluslararası heyetin İstanbul'a geleceği duyuruldu.

Selek’in Çağlayan İstanbul Adliyesi’ndeki davasını siyasetçiler, akademisyenler, sivil toplum figürleri, avukatlar ve aktivistler, Fransa'da sürgünde bulunan Türk sosyolog, yazar ve aktivisti takip edecek.

Koordinasyondan yapılan açıklama şöyle:

"Yaşadığı hukuki çile, gözaltındayken maruz kaldığı fiziksel ve manevi çilelerin yeniden canlanması ve hayatına yönelik sürekli tehditler nedeniyle her geçen gün kötüleşen sağlığı konusunda endişeliyiz. Güvenliğini sağlamak için bu yeni duruşmaya katılamayacak.

Bu nedenle, yirmiden fazla yerel makam, dernek, parti, sendika, üniversite, insan hakları örgütü ve Fransa, İsviçre ve İngiltere'den altmıştan fazla kişi tarafından görevlendirilen bizler, Pınar Selek'in 25 yıl önce, 1998 yılında, sosyolojik araştırması için görüştüğü kişilerin isimlerini vermeyi reddettiği anda başlayan davanın bu yeni duruşmasında gözlemci olarak bulunacağız.

2 buçuk yıl hapis, 4 beraat ve 25 yıl süren yargılamanın ardından Pınar Selek'e 6 Ocak 2023 tarihinde uluslararası yakalama emri çıkarılması ve 31 Mart 2023 tarihinde İstanbul Ağır Ceza Mahkemesi'nde yeni bir duruşma yapılması kararı tebliğ edilmiş, yargılama 29 Eylül 2023 tarihindeki bu yeni duruşmaya ertelenmiştir.

Bu delegasyon, varlığıyla Pınar Selek için adalet ve hakikat talebini ve uluslararası uyanıklığı ifade edecektir. Milletvekilleri, seçilmiş temsilciler, avukatlar, insan hakları örgütlerinin temsilcileri, akademisyenler, gazeteciler ve muhabirler, feminist, çevreci, LGBTİ+, barış ve insan hakları aktivistleri, tüm teknik bilirkişi raporları birbiri ardına Mısır Çarşısı'ndaki patlamanın kaza olduğunu sistematik bir şekilde kanıtladığında ve önceki duruşmalar birbiri ardına Pınar Selek'i sistematik bir şekilde beraat ettirdiğinde bu mahkemenin ne söyleyeceğini doğrudan duymak istiyorlar.

Heyetin her üyesi şu gerçeği duymaya gelecektir: Pınar Selek masumdur. Kesin olarak beraat etmeli ve Türk mahkemelerinin tarafsızlığı ve bağımsızlığı garanti altına alınmalıdır.

Çünkü hepimiz için, başka yerlerde olduğu gibi Türkiye'de de, bugünün ve yarının zorluklarıyla yüzleşmek için özgürlük bir gereklilik, dayanışma bir zorunluluk ve adalet bir gereklilik olarak kalmalıdır!

Türk adaleti, şu andan itibaren, yaratma, araştırma, hareket ve eylem özgürlüğünü yeniden kazanmasına izin vererek kendisine bir iyilik yapacaktır.

Pınar Selek'in adalet mücadelesi yalnızca onu değil, özgürlük ve hakikat için mücadele eden herkesin ortak talebini ilgilendirmektedir."