Gündem

Petrol Ürünleri İşverenler Sendikası: Hazine'yi soyuyorlar

"Fatura kaçakçılığı zinciri kurulmuş; devlete gitmesi gereken yüzde 18 KDV şirketler arasında bölüşülüyor"

04 Mart 2020 07:26

Petrol Ürünleri İşverenler Sendikası (PUİS) Başkanı İmran Okumuş, özellikle şehirlerin giriş ve çıkışlarında satılan ucuz akaryakıt nedeniyle devlet hazinesinin adeta soyulduğunu öne sürdü.

Sözcü'den Erdoğan Süzer'in haberine göre, bazı akaryakıt dağıtım şirketlerinin rafinerilerden aldığı akaryakıtı başka yere satıp, faturayı başka yere keserek devlet kesesinden ucuz akaryakıt sattığına işaret eden Başkan Okumuş, bu yöntem yüzünden devletin yılda en az 3 milyar lira Katma Değer Vergisi (KDV) ve büyük miktarlarda Gelir Vergisi kaybına uğradığını söyledi.

Okumuş, “İstasyonun altında petrol kuyusu yoksa, hiç kimse bu kadar ucuz akaryakıt satamaz. Sektörün başkanıyım, 40 yıllık akaryakıtçıyım, hayatımda ismini hiç duymadığım dağıtım şirketleriyle karşılaşıyorum” dedi. Başkan Okumuş, akaryakıtta bir çok şirket arasında fatura kaçakçılığı zinciri kurulduğunu, kaçakçılık yüzünden devlete gitmesi gereken akaryakıttaki yüzde 18 oranındaki KDV'nin şirketler arasında bölüşüldüğünü söyledi.

"KDV yüzde 1'e indirilsin"

Başkan Okumuş, geçen hafta Hazine ve Maliye Bakanlığı yetkilileriyle yaptıkları toplantıda soygunu anlattıklarını ve akaryakıttaki KDV'nin yüzde 1'e indirilmesi ya da tümden kaldırılarak Özel Tüketim Vergisi'ne (ÖTV) eklenmesini önerdiklerini söyledi.

Ayrıca istasyonlarda araç plakalarının elektronik olarak girilmesi, pompa-yazarkasa-otomasyon üçlüsünün bir arada çalıştırılması ve akaryakıtın rafineriden araç depolarına kadar izlenmesi önerileri de getirdiklerini belirten Okumuş, yılda yaklaşık 15 milyar liralık KDV'siz akaryakıt ticareti yapıldığını ifade etti.

Okumuş, dağıtım şirketi kurma şartlarının zorlaştırılması nedeniyle bu yıl sonuna kadar 96 şirketten en az yarısının yok olacağını da belirtti.