Dünya

Peskov: Nükleer anlaşmayla ilgili gelişmeler endişe verici

Kremlin Sözcüsü, Rusya'nın diplomatik çabaları sürdüreceğini söyledi

08 Temmuz 2019 16:00

Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov, İran'ın zenginleştirilmiş uranyum stoğunu artırma yönündeki adımını değerlendirdi. "Durum endişe verici" diyen Peskov, Rusya'nın diplomatik çabalarını sürdüreceğini ekledi.

Rusya'nın Ortak Kapsamlı Eylem Planı (JCPOA)'nın korunmasını desteklediğini söyleyen Peskov, "Özellikle Rus tarafının ve Devlet Başkanı Vladimir Putin'in JCPOA'ya taraf ülkelerden birinin yükümlülüklerini askıya alması ve anlaşmadan çekilmesi sonrası doğacak olumsuz sonuçlar hakkında uyarıda bulunduğunu anımsatmak isterim. Maalesef, şu anda bu sonuçları üzüntüyle tespit ediyoruz" dedi.

Peskov, önümüzdeki günlerde yapılacak Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (UAEK) toplantısında çıkacak sonuçları da bekleyeceklerini sözlerine ekledi.

Ne olmuştu?

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin 5 daimi üyesi ve Almanya ile İran arasında 2015'te imzalanan Kapsamlı Ortak Eylem Planı (KOEP) olarak adlandırılan nükleer anlaşma, Tahran'a yüzde 3,67 oranında uranyum zenginleştirme faaliyetini sürdürme hakkı veriyor.

İran, nükleer anlaşma metninde, "Yaptırımların geri getirilmesi halinde ya da taraflardan birinin anlaşmadaki sorumluluklarını yerine getirmediği durumda İran'ın nükleer anlaşmadaki yükümlülüklerini tamamen ya da kısmen durdurabileceğini" ifade eden 26 ve 36'ncı maddeyi esas aldığını belirtiyor.

İran, bu hafta sonu zenginleştirilmiş uranyum stoğunda anlaşmaya bağlı olan limiti aştıklarını açıkladı.