Gündem

Perinçek: S-400'ler yeni dünyanın kuruluşunu bildirmektedir

S-400 hava savunma sisteminin birinci grup malzemeleri Ankara’daki Mürted Hava Meydanı’na ulaştı

12 Temmuz 2019 13:04

Rus yapımı hava savunma sistemi S-400'lerin teslimatının başlamasının ardından Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek, "Türkiye Atlantik'in baskılarına boyun eğmeyeceğini bir kez daha göstermiştir" diyerek "S-400'ler yeni dünyanın kuruluşunu bildirmektedir" açıklamasını yaptı.

"S-400'lerin gelişini selamlıyoruz" ifadesini kullanan Perinçek, "Türkiye Atlantik'in baskılarına boyun eğmeyeceğini bir kez daha göstermiştir. Türkiye, Atatürk devrimini tamamlayacağı Avrasya iklimine yerleşmektedir. S-400 bu sürecin savunma silahıdır. S-400'ler yeni dünyanın kuruluşunu bildirmektedir" değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye'nin Doğu Akdeniz'de de yalnız kalmayacağını belirten Perinçek, Suriye ile dostluk ve iş birliğinin kaçınılmaz olduğunu savundu. Perinçek, "S-400'lerin gelişi o zaman esas anlamını kazanacaktır. Yeni dünyanın kuruluşunda Türkiye öncü konumda olacaktır" ifadesini kullandı.

Ne olmuştu?

Gelip gelmeyeceği uzun süredir Türkiye ekonomisi üzerinde baskı yaratan ve Ankara-Washington hattında gerginliğe sebep olan S-400’lerin teslimatına sonunda başlandı. Rusya’dan alınan S-400 hava savunma sisteminin birinci grup malzemeleri Ankara’daki Mürted Hava Meydanı’na ulaştı.

Milli Savunma Bakanlığı’nın yaptığı açıklamada, Savunma Sanayii Başkanlığı ile Rus Rosoboroneksport arasında imzalanan anlaşmanın tarihi 11 Nisan 2017 olarak gösterilirken; bunun 27 Temmuz 2017’de yürürlüğe giren 'ABD'nin Hasımlarıyla Yaptırımlar Yoluyla Mücadele Yasası’ndan (CAATSA) kaçınma manevrası olabileceği yorumları yapıldı.

ABD Başkanı Donald Trump’ın haziran ayı sonunda Japonya’da gerçekleşen G20 zirvesinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile yaptığı görüşme sonrasındaki açıklamalarında S-400 krizinde neredeyse Türkiye’ye hak verir yorumlarda bulunması yaptırımların masadan kalkabileceği yorumlarına sebep olmuştu. Ancak ABD Savunma ve Dışişleri bakanlıkları S-400’lerin alımının ‘olumsuz’ sonuçları konusunda ülkelerinin tavrının değişmediğini belirtmişti. Reuters haber ajansı da "Trump'ın bir muafiyet sağlayarak yaptırımları ertelemeyi deneyebileceğini ama bunun, Kongre'deki destekçilerini kızdırabileceğini" yazmıştı. ABD Kongresi de Türkiye’ye yaptırımlar konusunda ABD Başkanı Trump kadar iyimser değil.