Perakende satış hacmi, 6 Şubat'ta gerçekleşen Kahramanmaraş merkezli depremlerin etkisiyle şubatta aylık bazda yüzde 6,5 azaldı, yıllık bazda ise yüzde 21,5 yükseldi.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), şubat ayı perakende satış endekslerini açıkladı. Verilere göre, sabit fiyatlarla perakende satış hacmi şubatta bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 21,5 arttı. Aynı ayda gıda, içecek ve tütün satışları yüzde 24,3, gıda dışı satışlar (otomotiv yakıtı hariç) yüzde 24,5, otomotiv yakıtı satışları ise yüzde 7,8 arttı.
Sabit fiyatlarla perakende satış hacmi şubat ayında bir önceki aya göre yüzde 6,5 azaldı. Aynı ayda gıda, içecek ve tütün satışları yüzde 0,3, gıda dışı satışlar (otomotiv yakıtı hariç) yüzde 8,7, otomotiv yakıtı satışları ise yüzde 8,8 azaldı.
Ciro verileri
Cari fiyatlarla perakende ciro şubat ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 93,4 arttı. Aynı ayda gıda, içecek ve tütün satışları yüzde 113,1, gıda dışı satışlar (otomotiv yakıtı hariç) yüzde 99,1, otomotiv yakıtı satışları ise yüzde 47,6 arttı.
Cari fiyatlarla perakende ciro şubat ayında bir önceki aya göre yüzde 5,5 azaldı. Aynı ayda gıda, içecek ve tütün satışları yüzde 2,1 arttı, gıda dışı satışlar (otomotiv yakıtı hariç) yüzde 8,3, otomotiv yakıtı satışları ise yüzde 8,6 azaldı.
Depremin etkisiyle ilgili not
TÜİK, depremlerin etkisine ilişin şu notu paylaştı:
"Perakende Satış Endekslerinin hesaplanmasında Katma Değer Vergisi (KDV) beyannamelerinden elde edilen veriler kullanılmaktadır. Ülkemizin yaşamış olduğu deprem felaketinden etkilenen illerde mücbir sebep ilan edilmiş ve beyannameler ertelenmiştir. Bu nedenle, 2023 Şubat ayına ilişkin hesaplamalarda eksik gözlemler için e-fatura, e-arşiv fatura verileri gibi alternatif veri kaynakları ve istatistiksel yöntemler kullanılarak tahmin yapılmıştır. Bu yöntemlerle tahmin edilen büyüklüğün toplam içindeki payı %3,76'dır."