Gündem

Pelikan soruşturmasında "Davutoğlu tanık olarak dinlensin" talebi

Davutoğlu, "Pelikan bildirisinin arkasında kimlerin olduğunu biliyorum" demişti 

06 Eylül 2019 10:46

Pelikan bildirisini hazırlayan hakkında suç duyurusunda bulunan avukatlar sunduğu ek dilekçede eski Başbakan Ahmet Davutoğlu, AKP milletvekili Mustafa Yeneroğlu ile Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eski metin yazarı ve eski AKP Ankara Milletvekili Aydın Ünal, eski AKP milletvekili Abdullah Başçı'nın  tanık olarak dinlenmesini istedi. 

TIKLAYIN: 'Pelikan' yapılanması hakkında soruşturma açıldı


Davutoğlu'nu hedef alan ve kamuoyunun 1 Mayıs 2016'da haberdar olduğu bildiriyi Hilal Kaplan, Süheyb Öğüt, Melih Altınok, Kurtuluş Tayiz, Cemil Barlas ve Haşmet Babaoğlu’nun hazırladığı iddia edilmişti. Sürecin sonunda Davutoğlu, 22 Mayıs’ta Erdoğan’a istifasını sunmuştu. Bu durum kamuoyunda “Pelikan darbesi” olarak adlandırılmıştı.

Gazete Duvar'dan Canan Coşkun'un haberine göre, avukatlar Müşir Deliduman ve Adem Bingöl 5 Eylül'de savcılığa sunduğu ek dilekçede, 'Pelikan yapılanması'nın işlediği suçlarla ilgili bazı tanıkların dinlenmesini talep etti. Dilekçede, “Pelikan Örgütü’nün Gladio benzeri kirli ve psikolojik propagandalar adı altında devletin önemli kişilerine iftira atmak sureti ile hedef saptırdığı, kendileri ve bağlantılarını gizlediği” belirtildi. “Ahmet Davutoğlu’nun bu örgütün hedefi arasında olduğu, bunun da Davutoğlu’nun beyanlarıyla bilindiği” ifade edildi.

Davutoğlu, "Pelikan bildirisinin arkasında kimlerin olduğunu biliyorum" demişti 

Davutoğlu, 18 Temmuz’da gazeteci Yavuz Oğhan, İsmail Saymaz ve Akif Beki’nin sosyal medya üzerinden yaptığı “Bidebunuizle” yayınında “Pelikan bildirisinin arkasındakileri, kimlerden talimat aldıklarını biliyorum” demişti.

Sabah yazarı Hilal Kaplan, Davutoğlu’nun “Terörle mücadele konusunda bizi bugün eleştirenler eski defterler açılırsa insan içine çıkamaz” sözlerine karşılık olarak “Konuşmazsan adam değilsin” demişti. Başçı da bunun üzerine Facebook hesabında Hilal Kaplan’ın fotoğrafı ile birlikte “Yazık, dünün FETÖ'cüsü bugün ülkeyi dizayn etmeye çalışıyor” mesajını paylaşmıştı.

Avukatlar, dilekçede Başçı’nın Kaplan’ın FETÖ bağlantısı olduğuna yönelik teyide muhtaç iddialarının araştırılması gerektiğini dile getirdi.

Aydın Ünal da  2 Mayıs’ta Twitter hesabından yedi maddede açıklama yapmış, “AK Parti’nin önündeki en büyük sorun, Pelikan adı verilen paralel örgüttür” demişti. Avukatlar, AKP Milletvekili Mustafa Yeneroğlu’nun da “örgütün hedefi haline geldiğini” ve sosyal medya hesabından örgütle ilgili bilgiler paylaştığı için tanık olarak dinlenmesi gerektiğini kaydetti.