Gündem

"Pazarlık" usulüyle Rönesans Holding'e verilen şehir hastanesi ihalesi iptal edildi

Rönesans, Danıştay’a itirazda bulunmaya hazırlanırken iktidarın devreye girdiği iddia ediliyor

02 Ağustos 2023 09:12

İstanbul’un en stratejik noktalarından birine yapılacağı belirtilen Rönesans Holding’e verilen Sancaktepe Şehir Hastanesi’nin ihalesi iptal edildi. 14 Mayıs seçimlerine kısa bir süre kala Sancaktepe Şehir Hastanesi için apar topar bir ihale düzelendi. Hastanenin İstanbul’un tek askeri havalimanı olan, Sancaktepe’deki 4. Kara Havacılık Alay Komutanlığı’na bağlı Şehit Binbaşı Bülent Bulut Kışlası’na yapılacağı bildirildi.

Bir"ün gazetesinden İbrahim Arı'nın haberine göre, Sağlık Bakanlığı’na bağlı Sağlık Yatırımları Genel Müdürlüğü’nün düzenlediği ihale kapsamında 19 Nisan’da sözleşme imzalandı. Şehir hastanesinin Cumhurbaşkanlığı Sarayı, MİT Yerleşkesi, Okluk Yazlık Sarayı gibi birçok projenin müteahhidi olan Rönesans Holding’e yaptırılacağı açıklandı.

Bakanlık kasasından ihale kapsamında Rönesans’a ödenecek para ise tam 16 milyar 138 milyon TL olarak duyuruldu. Milyarlarca liralık ihale, Kamu İhale Kanunu’nun, “afet, salgın hastalıklar ile ani ve beklenmeyen olayların” ortaya çıkması durumunda kullanılması gereken tartışmalı 21/B maddesinde düzenlenen “pazarlık” usulüyle yapıldı. Bu ihale maddesi, uzun yıllardır “adrese teslim ihale” olarak yorumlanıyor.

"Hukuka uygun değil"

Ancak, cumhuriyet tarihinin en büyük ihalelerinden biri olan Sancaktepe Şehir Hastanesi ihalesi, MTY İnşaat Mimarlık Şirketi tarafından yargıya taşındı. Şirket, ihalenin, hukuka aykırı olduğunu savundu. Sağlık Bakanlığı’nın ihaleye istediği firmaları davet ederek pazarlık usulü ile ihale düzenlediğini aktaran şirket, bu nedenle eşitlik ilkesine uygun davranılmadığını kaydetti. Şirket ayrıca, kamu yararının da bulunmadığını belirtti.

Başvurunun ardından Ankara 15. İdare Mahkemesi, dev ihalenin iptaline karar verdi. Kararda, “Dava konusu ihalenin istisnai bir yöntem olan pazarlık usulü ile yapılması için yeterli gerekçelerin ortaya konulmadığı (…) dava konusu ihalenin pazarlık usulü ile gerçekleştirilmesinde hukuka uyarlık bulunmamaktadır” denildi.

Bu kararın sonrasında iktidara yakınlığıyla bilinen Rönesans Holding’in, ihaleyi iptal eden mahkemeyi iktidara şikâyet ettiği iddia ediliyor. Rönesans’ın ihalenin iptal kararını Danıştay’a taşıyıp itirazda bulunacağı ve Saray’ın da bu aşamada devreye gireceği öne sürülüyor.

Tahliye noktası olacaktı

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) İstanbul Deprem Seferberlik Planı’nda ise söz konusu askeri havalimanının afet anında kent için oldukça önemli olduğu vurgulanmıştı. Planda, bu havalimanının tahliye noktası ve lojistik üssü olarak kullanılabileceğinin de altı çizildi.