Gündem

Parti kapatmalarını zorlaştıran Anayasa değişikliğinin mimarlarından olan Prof. Ahmet İyimaya'dan HDP’ye tedbir kararı yorumu: Doğru bulmuyorum

09 Ocak 2023 10:23

Sözcü yazarı Deniz Zeyrek, AKP’de kritik görevler üstlenmiş ve parti kapatmalarını zorlaştıran Anayasa değişikliğinin mimarlarından biri olmuş Prof. Ahmet İyimaya'nın HDP’ye yönelik tedbir kararına itiraz ettiğini yazdı. Zeyrek’in aktardığına göre, sürecin sonunda geçici kararın kalıcı hale gelmesi için yine üçte iki oy gerekeceğine dikkat çeken İyimaya, “Doğru bulmuyorum. Zühtü (Aslan) Bey'in hayır demesi de önemli” yorumunu yaptı.

zEYREK, HDP’ye yönelik kapatma kararı ile Hazine yardımlarının bloke edilmesine yönelik kararları değerlendirdiği bugünkü yazsında, “Yaşanan gelişmelere bakılırsa, Anayasa Mahkemesi'nin HDP hakkındaki kapatma davasını “hukuki” değil, “siyasi” bir motivasyonla yürüttüğünü söylemek zor olmaz. HDP'ye yapılan devlet yardımının bloke edilmesi de bu siyasi motivasyonun bir sonucu olsa gerek. Yargıtay Başsavcısı'nın talep ettiği tedbir talebine, hukuk eksenli tavırlarıyla ve şerhleriyle öne çıkan mahkeme üyelerinin ‘hayır’ demesi de bunun kanıtı olsa gerek. Şubat ayında görev süresi dolacak olan Başkan Prof. Zühtü Arslan, Prof. Engin Yıldırım Emin Kuz, Prof. Yusuf Şevki Hakyemez, Yıldız Seferinoğlu ve Selahaddin Menteş'in tedbir kararıyla ilgili muhalefet şerhlerini okumayı sabırsızlıkla bekliyorum” ifadelerini kullandı.

AK Parti'de kritik görevler üstlenmiş ve parti kapatmalarını zorlaştıran Anayasa değişikliğinin mimarlarından biri olmuş Prof. Ahmet İyimaya'nın da tedbir kararına itirazı ettiğini ifade eden Zeyrek, “Parti kapatma ve partilerin siyasi faaliyetlerini engellemeye dair kararlar için üçte iki oy şartı getirdiklerini anımsatan İyimaya'ya göre tedbir kararı geçici görünse de siyasi faaliyetleri etkileyecek bir karar. Sürecin sonunda geçici kararın kalıcı hale gelmesi için yine üçte iki oy gerekeceğine dikkat çeken İyimaya, ‘Doğru bulmuyorum. Zühtü (Aslan) Bey'in hayır demesi de önemli’ yorumunu yaptı” diye aktardı.

Yazının tamamını okumak için tıklayın.