Dünya

Paris'te Ahmet Kaya Kürt Kültür Merkezi yakınlarında gerçekleştirilen saldırının ardından protestolar: Çıkan olaylarda 11 polis memuru yaralandı

24 Aralık 2022 08:14

T24 Dış Haberler

Fransa'nın başkenti Paris'te Ahmet Kaya Kürt Kültür Merkezi yakınlarında düzenlenen ve arkasında ırkçı gerekçeler olduğuna inanılan silahlı saldırının ardından şehirde meydana gelen protestolarda göstericiler ve polis arasında şiddet olayları yaşandı.

The Guardian'ın aktardığına göre saldırının ardından cuma günü yüzlerce Kürt protestocu, kültür merkezinin önünde ve çevre sokaklarda saldırıyı protesto etmek için toplandı.

Protestolarda zaman zaman göstericilerin polise taş attığı ve çöp kutularını yaktığı; şiddet olayları yaşandığı belirtildi. Polis, protestoculara karşı biber gazı kullandı. 

Polis, toplamda 11 polis memurunun yaralandığını bildirdi. 

 

Cumartesi günü Kürt organizasyonların Paris'in merkezindeki Cumhuriyet Meydanı'nda eylem planladığı bildirildi. 

Fransa'nın önde gelen yayınlarından Le Monde, dünkü saldırıda öldürülen 3 kişinin de Kürt kökenli olduğunu bildirdi. Ahmet Kaya Kültür Merkezi Sözcüsü Agit Polat, "Fransız yetkililer bir kaz daha bizi bu terörist saldırıdan koruyamadı" dedi.

Saldırıyı düzenleyen 69 yaşındaki saldırgan, üç kişiyi öldürüp üç kişiyi de yaraladıktan kısa süre sonra yakalandı. Yaralılardan birinin durumunun kritik olduğu bildiridli.

2013 yılında PKK kurucularından Sakine Cansız , Fidan Doğan ve Leyla Şaylemez, kültür merkezinin yakınlarında vurularak öldürülmüştü. 

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, dün Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Fransa Kürtleri Paris'in ortasında hain bir saldırının hedefi oldu. Kalbimiz kurbanlar ile aileleri ve yakınları için yaşam mücadelesi verenlerle." ifadesini kullanarak saldırgana müdahale eden Fransız polisini tebrik etti.

İçişleri Bakanı Gerald Darmanin olay yerine gelerek yaptığı açıklamada "Saldırgan bilinçli olarak yabancıları hedef alsa da Kürtlerin özellikle hedef alındığı söylenemez." ifadesini kullanmıştı.