Ekonomi

"Paris Anlaşması kapsamında otuz yıl içerisinde dönüşümü başarabilmek için acilen kömürden çıkılması gerekiyor"

"Kömür termik santral yatırımlarından tamamen vazgeçilmeli"

10 Ekim 2021 11:43

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Paris İklim Anlaşması'nı onayladı. Anlaşma kapsamında kömür üretiminin azaltılması da yer alıyor. Ancak Türkiye'de kömürün hem üretimi hem de tüketimi artıyor.

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) açıkladığı eylül ayı enflasyon oranlarında son bir ayda fiyatı en çok artan ürün kömür oldu. TÜİK verilerine göre kömür 1 ayda yüzde 33,72 arttı.

Kömür üretim miktarı ise 8 yılda 11,2 milyon tondan fazla arttı. 

İndependent Türkçe'den Gökçen Tuncer'in haberine göre Türkiye'nin Paris Anlaşması'nı onaylamasının ardından emisyon azaltımına yönelik yeni hedefler belirlemesi ve eylem planları hazırlaması gerekiyor. 

Anlaşma kapsamında Türkiye'nin hedefi karbondioksit emisyonu artışını 2030'a kadar yüzde 21 azaltma, 2053'te ise sıfır emisyona ulaşma. 

Bu hedefler doğrultusunda Türkiye'nin, petrol, kömür gibi fosil yakıt kullanımının azaltması, yenilenebilir enerjiyi ön plana çıkartması gerektiriyor. 

"Kömür termik santral yatırımlarından tamamen vazgeçilmeli"

İstanbul Politikalar Merkezi Kıdemli Uzmanı Dr. Ümit Şahin'e göre sadece elektrik sektöründe değil ulaşımda, sanayide, binalarda, tarımda, emisyona neden olan tüm sektörlerde bir dönüşüm şart. 

"Bu otuz yıl içerisinde dönüşümü başarabilmek için hemen başlamak gerekiyor. Hemen başlamak için de en etkili ve en acil olan şey kömürden çıkıştır" diyen Şahin, Türkiye'nin doğaya zarar veren, Kanal İstanbul gibi mega projeleri, büyük otoyolları, büyük havaalanlarını da bir kenara bırakması gerektiğini ifade ediyor. 

Dr. Ümit Şahin'e göre kömürün artık enerji politikasında bir yerinin kalmadığı kabulüyle yeni kömür termik santral yatırımlarından tamamen vazgeçilmeli, mevcut santralleri kapatmayı öngören bir kömürden çıkış takvimi belirlenmeli. 

Ümit Şahin'e göre Türkiye'nin Paris İklim Anlaşması'nı nihayet onaylamasının ikinci bir nedeni de kömürün artık enerji politikalarında bir geleceğinin olmaması.

Bunu Türkiye'nin de anladığını söyleyen İstanbul Politikalar Merkezi Kıdemli Uzmanı, "En son Çin'in de ülke dışındaki kömür yatırımlarından tamamen vazgeçmesiyle birlikte dünyada kömür yatırımlarını finanse eden herhangi bir büyük ülke kalmadı" dedi ve şöyle devam etti:

"Dolayısıyla Türkiye de aslında yapmak istediği çok sayıda yeni kömür yatırımına çeşitli nedenlerle hem finansman bulamadığı için hem halkın tepkisi nedeniyle pek çoğunu iptal etmek zorunda kaldı. Dolayısıyla Paris İklim Anlaşması'na taraf oldu."