Seçim 2024

Özgür Özel'den Erdoğan'a "mazot" çağrısı: Hodri meydan, açalım Meclis'i, düşürelim ÖTV ve KDV'yi

"AKP iktidarında 3 milyon hektar arazi artık ekilmez ve dikilmez hale geldi"

20 Mart 2024 15:43

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Giresun’da halk buluşmalarına katıldı. Burada açıklamalarda bulunan Özel, Cumhurbaşkanı AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'a seslenerek, "Fındık üreticisine, ulaştırmada çalışana, kamyonculara, taksicilere, ÖTV'siz, KDV'siz mazot verilmesinin çağrısını yapıyorum.  Hodri meydan, açalım Meclis'i, düşürelim ÖTV'yi, KDV'yi, düşürelim yüzleri" dedi. 

Bu sene Türkiye'de küçülen tek sektörün tarım olduğunu söyleyen Özel, AKP iktidarında tarımın Belçika kadar toprak kaybettiğini söyledi. Özel, "3 milyon hektar arazi artık ekilmez ve dikilmez hale geldi AKP iktidarında" ifadelerini kullandı.



CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Giresun’da halk buluşması programına katıldı. Özel’e, Genel Başkan Yardımcıları Ulaş Karasu ve Volkan Demir, Milletvekilleri Umut Akdoğan, Elvan Işık Gezmiş, Murat Çan, Seyit Torun, CHP Giresun İl Başkanı Gökhan Şenyürek ve Belediye Başkan Adayı Fuat Köse ile önceki dönem Giresun Belediye Başkanı Kerim Aksu eşlik etti. Özel, burada yaptığı konuşmada şunları söyledi:

"Bugün ÖTV ve KDV’siz mazot 27 lira"

"Değerli Giresunlular burası şüphesiz dünyanın en güzel ve kaliteli fındığının üretildiği yer. Ancak fındık üreticisinin derdi ve tasası bitmiyor. 4 liralık mazot 19 lira olmuştu, güvenin kardeşinize dolar, mazot düşecek, enflasyon düşecek, girdi maliyetleri düşecek diyorlardı. Mazot ben Burdur’daydım, 40 liraydı. Isparta’daydım, 42 liraydı. Antalya’da 42 oldu, dün Artvin’de 43 liraydı. Bugün mazot 44 liraya dayandı. Çiftçinin, köylünün artık bıçak kemiğine dayandı. 44 lira mazotla tarım, fındıkçılık, geçim olmaz. Uzun süredir unutturdukları bir şey var. ÖTV ve KDV. Ege kıyılarında, Antalya’daki lüks yatlara, kotralara, gezinti teknelerine, denizlerdeki gemilere ÖTV ve KDV’siz verilen mazotun bugün 44 liradan çiftçiye verilmesi kabul edilemez. Buradan her söylediğimize bir kulp takan Recep Tayyip Erdoğan’a sesleniyorum. Bugün ÖTV ve KDV’siz mazot 27 lira. Fındık üreticisine ve ulaştırmadan çalışanlara, kamyonculara, taksicilere, ÖTV ve KDV’siz mazot verilmesinin çağrısını yapıyorum ve sana sesleniyorum. Hodri meydan. Açalım Meclisi, düşürelim ÖTV ve KDV’yi, güldürelim yüzleri.

"Fındık bahçelerini elimizden almaya çalışıyorlar"

Fındığın dünyadaki üretiminin yüzde 70’i Türkiye’de yapılıyor. Bunun en kalitelisi Giresun’da üretiliyor. Ancak fındıkta sadece 2 milyar dolarlık ihracat gelirimiz var. Yani 120-130 milyar dolarlık bir pazar var. Pazarın yüzde 70’i bizde. Basit bir hesapla 100 milyar dolarlık bir pazarın bizde olması lazım. Bize 2 milyar geri kalan dünya devlerinde yani bu fındıktan biz hakkımızı alsak, Ordu, Giresun, Trabzon bu fındıktan hakkını alsa sizin sırtınız yere gelmez. Dünyanın en zengin üreticileri olursunuz. Ama hesap ortada. 100 milyarlık hacmin 2 milyar lirası bize, 50’de biri bize 50’de 49’u dünya devi kartellere gidiyor. Bir yandan 2B arazilerin sorunları var. Fındık bahçelerini elimizden almaya çalışıyorlar.

"10 yıldır aynı para veriliyor"

Bir diğer taraftan çok önemli gördüğümüz sorun, alan bazlı destekleme. Yahu alan bazlı desteklemeye dönüme 170 lira veriyor. 10 dönüm bahçe olsa 1700 lira veriyor. 10 yıldır aynı parayı veriyor. 10 yıl önce mazot 2 lira 60 kuruş, 170 lira veriyorsun. Bugün mazot 44 lira. Yine 170 lira veriyorsun. Bu alan bazlı desteklemenin derhal arttırılması, ürün bazlı desteklemelerin derhal arttırılması, 4 dolarlık fiyatın altındaki tüm işlemlerin men edilmesi, bu konuda cezai yaptırımlar uygulanması, fındıkçının sonuna kadar arkasında durulması, banka borçları yüzde 88 artmıştır, bu borçların en az 3 yıl faizsiz yapılandırılması, bir yıl hiç ödemesiz olması gerekmektedir.

"Bu sene Türkiye’de küçülen tek sektör tarım oldu"

Fındık üreticisinin sesini Giresun’dan haykırıyorum. Artık yeter. Sesimizi duyun. Bu sene Türkiye’de küçülen tek sektör tarım oldu. Zaten kötü yönetildiği için Türkiye yüzde 4,5 büyüdü. Matah bir büyüme değil. Telafi edici bir büyüme değil ama bir yandan da tarım küçülüyor. 3 milyon hektar arazi artık ekilmez ve dikilmez hale geldi AKP iktidarında. Tarım Belçika kadar toprak kaybetti. Kendi kendine yeten bir ülkeyken hem tarım ürünlerini hem karkas eti hem canlı hayvanı hem löp eti dışarıdan gelirken gümrük vergileri de dönem dönem kaldırılarak, bizim hayvancılıkla uğraşanımızın, tarımla uğraşanımızın canını okuyan düzenlemeleri göz açıp kapayana kadar yaptılar. Ama haklı beklentilerin tamamı bir yanda duruyor.

"Yem fiyatları bir yılda yüzde 100 arttı"

2023 yılında 34 bin ton et ithal ettiler. 2024 yılında 600 bin sığır ithaline izin verdiler. Yapılacak. Yem fiyatları bir yılda yüzde 100 arttı. 2021’de 60 lira olan et 2022’de 110 liraya, 2023’te 260 liraya en nihayetinde yüzde 90 artışla bu sene 500 liraya dayandı. Sadece 3 yılda et fiyatları kötü politikalar yüzünden 8 kat artmış durumda. Bu hepimizi etkiliyor. En çok orta direği etkiliyor. Orta diğeri artık düşük gelirli yoksullar olarak ifade edebiliriz. Emekliler, öğretmenler, memurlar, esnaflar, küçük çiftçiler artık eziliyorlar.

"Emeklilere son hafta söz veririm diyormuşsun"

Recep Tayyip Erdoğan, kameraların önünde, Giresun’dan sana sesleniyorum. Eğer 1,5 aydır ısrarla söylüyorum. Nihayet, diyordun ki ekonomi 4,5 büyüdü. Herkesin keyfi yerinde, emekliyi Özgür Özel kışkırtıyor. Şimdi diyormuşsun ki son hafta söz veririm. Söze karnımız tok. Sana çağrı yapıyorum. Hodri meydan. Haftaya pazartesi Meclis’i açalım. Salı günü emekliye zammı yapalım. Samimiysen gel hadi. Bu insanların yüzünü güldürelim. Eğer bu zammı yapacaksan, seçimden önce gelip o zammı yapacağız. Öbür türlü ben zam yapacağım, siz inanın derseniz, artık bu insanların boş lafa da tutulmayacak sözlere de karnı tok."